17 mil för en scanning som tar tio minuter, det är verkligheten för 700 kvinnor från Arjeplogs kommun. I bästa fall. Kvinnor mellan 40-74 år i exempelvis Adolfström får lägga på ytterligare 15 mil.
- Om jag som bor i Arjeplog tycker att det känns besvärligt, vad ska inte de tycka? undrar Laila Bergström.
Hon är en av kvinnorna som i dagarna fått en kallelse till mammografibussen i Arvidsjaur.
- Det första jag gjorde var att logga in på nätet och avboka tiden, säger hon.
Dels av principskäl, förklarar hon, men också på grund av den ekonomiska aspekten.
- Det innebär i värsta fall att man måste ta ledigt en hel dag från jobbet. Lägg till resekostnader och 200 kronor för besöket och du är uppe i över tusenlappen på en gång. Jag kanske är dum som tackar nej, men det handlar om en principsak.
För långt och dyrt
Och rätten till lika vård och villkor. Bergström säger att om det funnits ett kommentarsfält på sidan där man avbokar skulle hon ha gett en bra förklaring.
- Det är för långt och för dyrt. Till och med blodbussen besöker Arjeplog, hur har man råd med den? Om 700 kvinnor från Arjeplog inte kommer måste ju landstinget göra något.
Ewa Rosenqvist har också fått sin kallelse. Hon kommer att åka, och det är rädslan för att bli sjuk som får henne att göra det.
- Man får ta den kostnaden, men det är inte jämställt. Vi får ta pengar ur egen ficka, några bidrag eller högkostnadsskydd får vi inte.
Känner igen dilemmat
Bodil Sundbom som är tillförordnad mammografichef vid landstinget känner igen dilemmat.
- Det här är inget som är unikt för Arjeplog. Kvinnor åker många mil i hela Norrbotten. Arjeplog är den kommun som fått sina kallelser allra först för att vi ska kunna anpassa tiderna så gott det går. Att kvinnor väljer att avstå hälsoundersökningen är tråkigt. Det är det bästa sättet att hitta förändringar i tid och minska dödligheten i bröstcancer.