Måltidens dag, som instiftats av Måltidsakademin, infaller tredje torsdagen i oktober. I år förstärkte projektet Mattanken arrangemanget med den Offentliga måltidens dag för att visa upp måltidsverksamheter i landet.
I Arjeplog firades dagen med trerättersmiddag för boende inom Vauka äldreomsorg och för hemtjänstkunder. På torget delade dessutom Arjeplogs kostservice ut prover av hemtjänstens lunchlådor. Det bjöds på gulasch med bröd och frukt.
– Vi har bjudit in yngre pensionärer, de som kan ha behov av hemtjänstservice i framtiden, säger Peter Byrne, kostchef i Arjeplogs kommun.
Syftet är att de ska få smaka maten, se hur den är paketerad och få information om leverans samt varmhållning under transport. Arjeplogs kommun har köpt in nya transportvagnar och matlådorna serverades från dessa.
Fler aktiviteter var planerade, men på grund av coronapandemin gick de inte att genomföra, enligt kostchefen.
Till middagen serverades skagentoast till förrätt, röding, från årets trollingsmästerskap, med potatis, palsternackspuré och vitvinsromsås till huvudrätt. Till efterrätt serverades Chocolate-cup fylld med lingonmousse, bärkompott och chocolate chip tuiles.
Trerättersmiddagen på Vauka är däremot inget nytt arrangemang.
– Den har vi årligen, men i år flyttade vi middagen till den här dagen. Vi har som mål att fira alla röda dagar, säger Peter Byrne.