På måndagseftermiddagen kom det slutgiltiga röstresultatet från söndagens folkomröstning om Hornavansskolans framtid. 953 personer deltog i folkomröstningen, vilket motsvarar 42,4 procent av de röstberättigade i kommunen.
Av dessa röstade 545 stycken (57,2 procent) på alternativet "Ja till att vi ska driva Hornavanskolan, detta kan komma att finansieras med neddragningar i andra verksamheter i första hand och i andra hand en skattehöjning."
366 stycken (38,4 procent) röstade på det andra alternativet "Ja till att vi verkar för att starta ett fjärrgymnasium med både yrkes- och studieförberedande program i Arjeplog."
43 av de röstande (4,5 procent) valde att inte ta ställning i frågan.
Isak Utsi, Arjeplogs kommunalråd, var resultatet väntat?
– Vi trodde nog att valdeltagandet skulle kunnat bli högre än vad det blev.
Vad beror det på?
– Jag vet inte, det är svårt att säga, men frågan verkar inte ha engagerat fullt ut alla väljare.
Vad händer nu?
– Vi kommer att tolka resultatet i partierna och väga samman de olika delarna, ekonomin i kommunen, skattefrågan och folkomröstningens resultat.
Så resultatet är ingen garanti att skolans blir kvar?
– Jag ska inte säga annat än att det inte är upp till mig att tolka det här resultatet utan vi får återkomma när vi har fått resonera om helheten och tagit ställning.
Jan Davidsson från Folkinitiativet Arjeplog är nöjd med resultatet av folkomröstningen.
– Jag tycker att vi fått en stark majoritet för att ha skolan kvar och vi hoppas att politikerna följer resultatet när de tar beslut i fullmäktige.
Vad säger du om att bara 42,4 procent av arjeplogarna röstat i frågan?
– För att var en lokal folkomröstning är det riktigt bra. Luleå hade ju tidigare en omröstning gällande skolan och då var deltagandet 38 procent.
Tycker du att resultatet är representativt för Arjeplogsborna?
– Ja, det tycker jag utan tvekan.
Jan Davidsson vill också framhålla de drygt fyra procent som begav sig till röstlokalen och röstade på alternativet att de inte tar ställning i frågan.
– Det är jättebra att de tar sig till röstlokalen och lägger sin röst, de väljer att låta någon annan bestämma men de är inga soffliggare. Det ska de ha beröm för.
I slutet på oktober sammanträder kommunfullmäktige och då ska det slutgiltiga beslutet tas.