Maj-Lis Skaltje lyfte på locket till jojkens historia

På fredagseftermiddagen var det releaseparty för Maj-Lis Skaltjes svenska översättning av sin bok Luondu juoiffaha nu med titeln Minsta lilla liv har sin jojk. Boken bygger på ett 50-tal intervjuer med jojkare som Maj-Lis Skaltje gjorde 1992 och som hon berättade om på Silvermuseet på fredagen.

Boken Minsta lilla liv har sin jojk släpptes i samband med författaren Maj-Lis Skaltjes föredrag om jojk. Med vid släppet var översättare och förläggare Kristina Utsi, till vänster.

Boken Minsta lilla liv har sin jojk släpptes i samband med författaren Maj-Lis Skaltjes föredrag om jojk. Med vid släppet var översättare och förläggare Kristina Utsi, till vänster.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2014-10-05 23:11

För Maj-Lis Skaltje var det som att söka i sina egna rötter. Jojken hade fört en tynande tillvaro och var till och med förbjuden, och fick inte läras ut.

– Jojk har aldrig varit avsedd för den stora publiken, berättade Maj-Lis Skaltje och läste upp citat som kommit fram i intervjuerna.

"Jojk är en tröst i ensamheten".

"Jojken föds av sig själv i vinden".

"Själva ögonblicket föder jojken".

"Jojken tar intryck från vinden, vattnet och fåglarna. Naturen jojkar och får folket att jojka".

"Man jojkar för att underlätta arbetet".

"Jojk är som poesi, som den uppåtgående solen väcker den mina sinnen".

"Jojken gör att man förblir ung".

"Jojken är erinringens konst, en källa till gemensam glädje och ett sätt att visa sin kärlek".

"Jojk når bortom orden, för samman och enar släkten, kamrater och generationer. Den når även de personer som redan befinner sig i den andra världen".

Maj-Lis Skaltje berättar om jojken och dess relation till renskötseln och att såväl hundar som renar känner igen sin jojk.

Hon förklarade att jojktraditionen har sitt ursprung flera tusen år tillbaks i tiden och att jojken är det arktiska klimatets språk.

– Det fanns inte utrymme för instrument, inte minst med tanke på klimatet. Musiken är byggd på den mänskliga rösten och tar intryck från naturen. Jojken är också ett minnesarkiv.

– Man minns när man jojkar sitt liv, och områden och marker blir mer sällskapliga när de jojkas.

Maj-Lis Skaltje menar att genom att studera jojk får man i glimt av det samiska livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om