Lyckad häckning trots dåliga förutsättningar

Fjällgåspopulationen ökar sakta men säkert. Trots att det mesta tydde på att de hotade gässen inte skulle få fram några ungar i år så fick de det.

De hotade fjällgässen ökar sakta men säker i antal. I år lyckades några par häcka trots att förutsättningarna var dåliga. (arkivbild)

De hotade fjällgässen ökar sakta men säker i antal. I år lyckades några par häcka trots att förutsättningarna var dåliga. (arkivbild)

Foto: Bo Eriksson

ARJEPLOG2019-09-17 21:58

En lyckad häckning för fjällgässen brukar kräva en tidig vår, fortsatt varmt och torrt väder efter det samt god tillgång på lämlar. Det sistnämnda för att rovfåglarna ska ha gott om mat och lämna fjällgässen i fred.

Inget av det ovan nämnda slog in i år, enligt Niklas Liljebäck, projektledare för fjällgåsprojektet. Därför hade man mycket låga förväntningar inför årets häckning i Arjeplogsfjällen.

– De äldre rutinerade fåglarna som vi möjligen trodde kunde häcka, flög söderut för att rugga istället. Det var de unga fåglarna som häckade, vilket var mycket överraskande. Närmare bestämt fyra par lyckades med att få fram ungar.

Populationen består i dag av drygt 100 fåglar och därtill tillkommer de fyra häckande paren och deras ungar.

– Det går bättre och bättre för fjällgässen. 2013 var det som sämst. Då fanns det endast 30-talet fåglar och de var utrotningshotade, säger Niklas Liljebäck.

Just nu uppehåller sig huvudflocken i Mälardalen, på den sista etappen av höstflytten, där de väntar på medvind för vidare färd till övervintringslokaler i Tyskland och Holland. Här görs också en noggrann räkning av antalet fåglar. Vissa av fåglarna är försedda med satellitsändare och kan därigenom följas.

– Här stannar dem till i slutet av mars då de återvänder till Arjeplogsfjällen för att häcka.

För några år sedan uppehöll sig en flock med fjällgäss i Norrfjärden på sin färd söderut. Enligt Niklas Liljebäck har många av de fåglarna anslutit till huvudflocken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!