Det är idag 381 år sedan brytningen i Nasasfjälls gruva påbörjades. Fortfarande syns ett hundratal gruvhål längs bergsidan, och slagghögar från flera epoker ligger väl synliga.
– Man kan se starten av Nasafjälls gruvepok 1635 som att statsmakten i Sverige kastade upp ett ankare mot norr. Med gruvan kunde koloniseringen av norra Sverige ta fart, säger arrangören Maria Söderberg.
Under tre dagar har arkeologerna Lennart Klang och Lena Berg Nilsson varit på Nasafjäll tillsammans med fotograf Maria Söderberg i något som de kallar för "Expedition Nasafjäll". Detta är andra året som expeditionen är igång. I gruppen finns även teknikhistoriker Kenneth Awebro. Syftet med gruppens arbete är att fördjupa berättelsen och dokumentationen om den historiskt intressanta gruvepokerna.
– Vi inventerar fornminnen knutna till de olika gruvepokerna på Nasafjäll. Vi karterar även de centrala delarna av området, berättar Lennart Klang. Förhoppningen är att det sedan ska föras in i Fornminnesregistret, men först krävs en ordentlig bearbetning av all information.
För arrangemangen i Nasafjäll svarade Maria Söderberg, Magasin Silvervägen, och Expedition Nasafjäll, ABF Arjeplog i samarbete med Arjeplogs kommun och Rana Turistförening, Norge.