Det börjar brännas. En lång och komplicerad historia om en pråm i Rattik, där fler fel än rätt lett till en infekterad strid mellan kommunen och ägaren, verkar vara på väg mot en lösning. Här har vi tveksamma bygglov på mark utan strandskyddsdispens, som dessutom ligger på en dammkropp som ägs av Skellefteälvens vattenregleringsföretag, och som inte hördes när husbåten väl hamnade där den står idag. 2014 beslutade miljö-, bygg- och räddningsnämnden (MBR) att fastighetsägaren skulle stå för en flytt av pråmen, ett beslut som sedermera upphävdes av länsstyrelsen med motiveringen att det skulle strida mot rättssäkerheten. Sedan dess har det varit fråga om att riva, förankra, valla in, bygga fast och med olika bud om vem som skulle stå för kalaset. Mitt i allt en familj med grusade drömmar om ett boende med bästa möjliga läge. Många turer, som efter nästan två år plötsligt dyker upp på kommunstyrelsens (KS) dagordning igen. KS föreslår kommunfullmäktige att avsätta medel till en summa av 650 000 kronor för förankring av huvudbyggnaden (pråmen) på fastigheten:
"Sammantaget efter alla dialoger anser KS att MBR fattat ett felaktigt beslut om bygglov genom att inte höra SVF i frågan."
I ett utkast till avtal mellan parterna, frånsäger sig båda sidor att inleda en skadeståndsprocess kopplat till förankringen, och kommunen åtar sig att bekosta förankringen i sin helhet.
Så sent som 2016 talades det om att det skulle vara omöjligt att få länsstyrelsen att fatta ett beslut om strandskyddsdispens i efterhand.
Mats Abrahamsson är byggnadsinspektör på Arjeplogs kommun.
– Vår jurist som vi anlitade ansåg att det fanns domar så att det skulle vara möjligt att bevilja strandskyddsdispens i efterhand. Vi tog aldrig något beslut då, vi konstaterade att det fanns brister i ärendet och att det saknades dispens. Vi uppmanade fastighetsägarna att söka dispensen, men då ville de inte göra det. Man har senare inkommit med en ansökan som godkändes i våras av såväl oss som länsstyrelsen.
Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) är glad över att man kommit så här långt:
– Vår nämnd har gjort fel i och med att de gav bygglov utan att höra SVF, nu tar vi ansvar för det och får stå för konsekvenserna. Vad som händer sedan, om fastighetsägaren kommer ansöka om skadestånd för övriga processen, det behandlas inte i det här avtalet.
Kommunfullmäktige sammanträder 29 oktober.