Liten fiskare tog största fisken

Minste fiskaren fick största fisken när Racksunds fiskefestival körde igång. Sjuårige Erik Fjellström fiskade tillsammans med pappa Jan på Uddjaur och fick en gädda som vägde, på så när som på två gram, 13 kilo. En riktig storgädda med andra ord.

Ulf Karlberg och sonen Anders Holmgren fick exakt lika tunga rödingar på sjön Akkelis.

Ulf Karlberg och sonen Anders Holmgren fick exakt lika tunga rödingar på sjön Akkelis.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-07-16 06:00
Fiskefestivalen startade klockan 12 på dagen. Vid halvsjutiden på kvällen blev det tvärstopp bakom Skellefteborna Jan och Erik Fjellströms båt. Fastän Erik fiskade med en flytwobbler blev det bottennapp - trodde pappa Jan som vände och skulle lossa kroken från botten. Då upptäckte han att det rörde på sig.
Grädde på moset
Fisken stack iväg och tömde rullen på 285 fots lina. När det sedan var dags att kroka besten så gick huggkroken sönder.
- Och håven var för liten, säger pappa Jan som till slut var så att baxa in gäddans huvud i håven och sedan ta ett fast tag om fiskens stjärt - och rädda jättefångsten.
Det blev förstås stor uppståndelse och många passade på att fotografera den lille fiskaren och den stora fångsten.
Största öringen fångade Alf och Karin Bäckvall. Den vägde 4,02 kilo och fångades i Uddjaur. Som grädde på moset kryddade Alf och Karin på med en gädda på drygt sju kilo.
Delad tvåa
Fast det var nära att de missat öringen. De skulle egentligen sluta att fiska men lät betena ligga ute under tiden som de kokade korv och åt. Och så fick de öringen innan de hann veva upp.
Största abborren fick Rolf Herrman, vikt 0,78 kilo. Rödingligan toppas av Anders Forsman med en Akkelisfångad bit på 1,54 kilo. Far och son Ulf Karlberg och Anders Holmgren ligger på delad andra plats med sina rödingar på 1,44 kilo.
Blixtnedslag
Dagens samtalsämne, förutom storgäddan, var gårdagens fiskafänge för Lars-Gunnar Brännström, sonen Patrik och Peter Fransson. De kom in i ett åskväder och åskan sökte sig till Peter Franssons grafitspö. Både Peter och Patrik upplevde att de fick ett slag. Sedan var spöet väldigt statiskt, det gick inte att röra på flera minuter.
- Det var som när man glider på sockar på golvet och tar i diskbänken, sa Lars-Gunnar Brännström då han skulle beskriva hur det var att röra i spöet efter åsknedslaget.
Racksunds fiskefestival pågår till lördag eftermiddag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om