I Arjeplog talar man just nu om Lina Nordström som fortsätter att avancera i tävlingen Sveriges Mästerkock i TV 4. 2 000 personer hade anmält sig till tävlingen och inför torsdagskvällen var det 32 stycken kvar. Juryn med Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay har gallrat hårt. Mat ska både tilltala gom och öga.
Civilekonomen Lina Nordström med rötter i Vidsel har matlagning som ett av sina största intressen. Hon tror att det började med att hon fick delta i köket som barn med att baka och kladda med deg.
Lekte restaurang
Redan i tioårsåldern insåg hon att mat inte bara är något man äter sig mätt på, för överlevnadens skull.
- Jag minns att vi ofta lekte restaurang. Och när jag var elva år bjöd jag på en trerättersmiddag med sachertårta som efterrätt. Mjölken kallade jag för vitt vin.
Lina Nordström inser att hennes matintresse beror på både kreativitet och ett bra smaksinne. Utöver det kreativa i matlagningen så gillar Lina att både måla och fotografera.
Inspirationen hämtar hon i tidningar och kokböcker men hon följer aldrig recept. Istället experimenterar hon gärna.
- Jag älskar morötter och så gjorde jag en morotspuré smaksatt med saltlakrits. Men nej, det blev inte bra.
Lina behöver inte ha ett stort kalas eller ens några gäster för att laga speciella rätter. Det går lika bra om man är ensam hemma, menar hon.
14 går vidare
Älgkalvsfilén som juryn föll pladask för i tisdags hade som tillbehör mos på potatis och jordärtskocka smaksatt med örter och getost, friterad sötpotatis och palsternacka, egenhändigt plockad goliatmusseron samt en sås på svarta vinbär, balsamvinäger och egen viltfond.
Lina Nordström är en av de 14 som går vidare i tävlingen om Sveriges bästa amatörkock som fortsätter nästa vecka, då från Mästerkocksköket i Stockholm.