Lärarförbunden ser stora risker med nollintag

Politikerna ska på torsdag ta ställning i gymnasiefrågan och förslaget är att besluta om nollintag. Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund ser stora risker med ett sådant beslut.

Under torsdagens kommunfullmäktige ska politikerna besluta om Hornavanskolans framtid. (Arkivbild)

Under torsdagens kommunfullmäktige ska politikerna besluta om Hornavanskolans framtid. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Arjeplog2021-11-09 20:00

Kommunstyrelsens förslag är att kommunfullmäktige beslutar om nollintag på samtliga program från och med höstterminen 2022. Förslaget är också att ge kommunstyrelsen i uppdrag att söka samverkan med Skellefteå kommun och Arvidsjaurs kommun gällande gymnasiestudier.

Sara Sundström, ordförande för Lärarförbundet i Arjeplog, är rädd att man inte tittat tillräckligt långt framåt.

– Man ser att man kan spara pengar på kort sikt, men vad kommer det att få för långsiktiga effekter för kommunen som helhet. Vi ser en rädsla för att folk kommer bli övertaliga och under en eventuell nedläggningsperiod ser vi också en risk för lärarflykt, säger hon och fortsätter:

– Hur kan man då säkerställa att eleverna får den undervisning som vi faktiskt har lovat när vi antog dem till Hornavanskolan?

undefined
"Man ser att man kan spara pengar på kort sikt, men vad kommer det att få för långsiktiga effekter för kommunen som helhet”, säger Sara Sundström ordförande för lärarförbundet i Arjeplog.

Jan Davidsson, föreningsombud för Lärarnas riskförbund i Arjeplog, ser också en risk att om medarbetare avslutar sin anställning innan en eventuell avveckling är genomförd kan det spilla över på de lärare som är kvar.

– Det blir mer tungjobbat och det kan i sin tur skapa en ohälsa, säger han.

Båda lärarförbunden vill att man ska skjuta på ett beslut i frågan till efter valet 2022. Vilket de också yrkat på i en MBL-förhandling med arbetsgivaren som gav avslag.

– Vi tolkade resultatet av folkomröstningen på ett annat sätt än politiken och om man skulle skjuta på det till efter valet får man möjlighet att även i valet uttrycka befolkningens åsikt i frågan, säger Sara Sundström.

Samtidigt säger hon att ett beslut är nödvändigt.

– För att personalen ska veta åt vilket håll det lutar, att gå i ovisshet mår ingen bra av.

Jan Davidsson säger att det inte bara är bland personal på gymnasiet som det finns en oro, även lärare i grundskolan är oroliga eftersom det kan komma att påverka även där.

undefined
"Vi hoppas verkligen att det kommer ett beslut, det är folk som är stressade över det här i dag. Vi hoppas att det kommer ett positivt beslut", säger Jan Davidsson, föreningsombud för Lärarnas riksförbund i Arjeplog. (Arkivbild)

– Det är många av oss som jobbar på gymnasiet som även har behörighet att jobba i grundskolan. Det pratas om att det kan bli blandade tjänster för oss där man får alternera mellan grundskola och gymnasium. Det blir stressigare och det påverkar ju de som jobbar inom grundskolan.

Om ungdomarna flyttar försvinner också arbetskraft i samhället.

– Ungdomar jobbar extra i affärerna och det är jättemånga ungdomar i Arjeplog som jobbar extra inom äldreomsorgen. De är fantastiska resurser, säger Jan Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!