Landstingets besparingskrav innebär bland annat att varmvattenbassängen på Arjeplogs vårdcentral hotas. Och förslaget att det bara ska finnas jourläkare i Arjeplog på dagtid upprör. Oron är också stor för att de fyra obs-platserna ska dras in. Platserna som den senaste tiden varit fulla och till och med överbelagda.
Utanför primärvården
Arjeplogs vårdcentral ska spara och verksamhetschef Gun Mikaelsson menar att man kan göra en stor besparing genom att minska den lokalyta vårdcentralsverksamheten behöver.
Om varmvattenbassängens säger hon:
- Den ingår inte i basuppdraget för primärvården som landstinget fastställt. Tycker landstinget att den ska vara kvar måste pengar anslås.
Gun Mikaelsson menar därför att varmvattenbassängen egentligen ligger utanför primärvården.
- Flera vårdcentralen i Norrbotten har redan lagt ner sina bassänger, säger hon.
Arjeplogs kommun har försökt att gå landstinget till mötes och lägga alla gemensamma frågor på bordet. Ett exempel är hemsjukvårdsreformen.
Pilotkommun
- Vi har erbjudit oss att bli en pilotkommun, berättar kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Vi lever bägge av skattepengar och de ska naturligtvis utnyttjas på smartast möjliga sätt.
Hon menar att kommunen som nyttjar den största lokalytan i vårdcentralen också skulle kunna räkna på vad det skulle innebära att ta över fastigheten.
- Men i samma förhandling kräver vi att jourtjänsten för läkare ska finnas kvar i Arjeplog som förut. Det är livsviktigt, särskilt för biltestverksamheten som har höga, inte minst fackliga, krav på tillgängliga läkare.
Samhällsansvar
Britta Flinkfeldt Jansson tycker inte att det är ändamålsenligt att skjutsa folk vidare för saker som kan behandlas i Arjeplog och hontycker att landstinget ska erkänna sitt länsövergripande ansvar.
- Arjeplogsborna är inte bara kommunbor, de är landstingets innevånare också. Man betalar ju både kommunalskatt och landstingsskatt.
Socialchef Bengt Isakssons önskar är att obs-platserna ska stå kvar och att man väntar med åtgärder till dess hemsjukvårdreformen genomförs.
- I annat fall påverkas äldreomsorgen och varsel av personal måste göras. Det här är en stor, och en ödesfråga för Arjeplog, säger han.