Laisvallgruvan snart ett minne blott

Rivning. Undan för undan rivs byggnaderna på gruvområdet i Laisvall. Förrådet har flyttats till Bolidens gruva i Blaiken och svetsverkstaden har sålts till Umeå energi. De övriga byggnaderna rivs bit för bit. Snart ska tapphuset, där malmen lastades för vidare transport, sprängas och i slutet av september fälls den 86 meter höga gruvlaven.

Arjeplog2006-08-19 00:00
Gruvområdet i Laisvall påminner mer om en krigsskådeplats än en arbetsplats. Per Stenvall från Arvidsjaur som arbetar för Bennys Gräv (som har totalentreprenad på rivningen), tycker att platsen nu påminner om de bilder som visas på tv från krigets Libanon.

Han vet ju hur det såg ut då gruvan var i full produktion. Efter genomgången gruvkurs fick han jobb i Laisvall. Han jobbade under jord i två år. Sedan har han arbetat med tunneljobb i Stockholm, Göteborg och på bygget av Bothniabanan. Nu är han med och river Laisvallgruvan.

- Det är ju alltid tråkigt att stänga en arbetsplats, menar han.

Nostalgi

När han berättar om sitt första jobb märks nostalgin.

- Vi var många i samma ålder som bodde på ungkarlshotellet. Det var bra sammanhållning. Jag har kontakt med några än, men man funderar ju vad alla andra som jobbade i Laisvall gör nu, säger han.

Benny Larsson, entreprenadföretagets ägare, har skaffat en speciell grävmaskin för rivningen. En maskin med lång kran och med ett klippverktyg längst ut som för tankarna till en dinosaurie - som käkar armerad betong.

- Det är en käftkross som klämmer 35-40 ton, berättar Benny Larsson.

All betong kommer att lämnas kvar och täckas över. Allt stål sorteras ut och säljs som skrot.

När den stora laven fälls blir det mycket att täcka över. Specialister från Nitro konsult har räknat ut hur laven ska sprängas för att den ska falla, och falla rätt.

- Men den är stor och tung och kommer inte att gå sönder när den faller. Vi blir tvungna att slå eller spränga sönder den när den ligger på marken, säger Benny Larsson.

Minnesmärke

Laven byggdes 1952 och skulle ha kunnat lämnas som minnesmärke.

- Jovisst, säger Björn Johansson, gruvans siste platschef.

- Men för att lämna den måste någon äga den, och ingen vill ta på sig ansvaret, därför rivs den.

Och det kommer troligtvis att ske under andra halvan av september.

Den absolut sista byggnaden som rivs blir ställverksbyggnaden.

- Vi räknar med att alla byggnader ska vara rivna i oktorber, säger Björn Johansson.

Sedan ska återställningsarbeten utföras såväl på gruvområdet som på dammarna. Det arbetet beräknas bli klart under 2007.

Tre Bolidenanställda och mellan fyra och åtta entreprenörsanställda jobbar på gruvområdet med rivningen. Men tre personer ytterligare är verksamma. Det är Maria Söderberg och hennes filmteam med fotograf Stefan Holm och ljudtekniker Petra Dahlberg som jobbar med att dokumentera Laisvallgruvans nedläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om