Laga mer mat hemma och använd bra råvaror
En lång innehållsförteckning signalerar ofta att produkten innehåller konstgjorda tillsatser istället för äkta råvaror.
Vad är det i maten vi äter? Vilken effekt har alla tillsatser på vår hälsa? Vad serveras barnen i skolan? Inför ett sjuttiotal åhörare i Arjeplog berättade Mats-Eric Nilsson om hur livsmedelsindustrin lurar konsumenterna.
Foto:
Vad är det vi äter egentligen? Varför accepterar vi att äkta råvaror ersätts med mängder av konstgjorda tillsatser? Och använde verkligen mormor Jenny 67 olika ingredienser när hon gjorde kåldolmar för åttio år sedan?
Väcker många tankar
Mats-Eric Nilsson väckte många tankar och känslor när han besökte Arjeplog och berättade om sin granskning av innehållsförteckningar och av livsmedelsindustrins strategier.
- Jag var en genomsnittlig konsument, och jag trodde att glass innehöll sånt en glass borde innehålla. Men på en badstrand för sju år sedan läste jag innehållsförteckningen på en glass, och då började jag fundera, berättade han.
Hemlagat
Vad betyder egentligen uttrycken som vi så ofta läser på livsmedelsförpackningarna: "Bakad med omsorg", "Enligt gammalt familjerecept", "Hemlagat"? Mats-Eric Nilsson visade exempel på produkter med uppenbart felaktiga påståenden på förpackningarna.
- "Hemlagat" i det här fallet betyder att produkten innehåller nio olika tillsatser med E-nummer. För mig betyder det att produkten kommer direkt från laboratoriet.
Naturlig råvara
Guacamole på burk är ett annat exempel på en produkt vars kvalitet Mats-Eric Nilsson ifrågasätter.
- Den borde innehålla 90 procent avokado. Men den här innehåller bara 1,5 procent. Och när man plockar bort en naturlig råvara, uppstår problem. Då måste man tillsätta aromämnen och smakförstärkare istället, förklarade han. Dessutom behövs färgämnen, och förtjockningsmedel, eftersom konsistensen inte blir bra ...
Bra råvaror
Laga mer mat hemma. Använd bra råvaror. Välj råvaror efter säsong. Leta inte bara efter lägsta pris i butiken. Be att ni får ut innehållsförteckningar för två veckors matsedel i skolan, så att ni vet vad era barn äter. Det var några av de råd som Mats-Eric Nilsson delade med sig av.
- Få går in i en telebutik och frågar bara efter den billigaste mobiltelefonen, men när det gäller mat så är det billigast som vinner. Konstigt nog. Kom ihåg att du som konsument har makten. Större makt än du tror. De produkter vi inte vill ha, kommer livsmedelsindustrin inte att producera.
Fakta Mats-Eric Nilsson
Nyhetsjournalist sedan 30 år tillbaka. Har gett ut böckerna "Den hemlige kocken - sanningen om fusket med maten på din tallrik" och "Äkta vara - guiden till oförfalskad mat", som båda handlar om fusket i livsmedelsbranschen. Hans avslöjanden har påverkat både konsumenter och producenter, och förra året fick han Nationalencyklopedins kunskapspris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!