Kvinnorna dominerar hos Arjeplogspolisen - Tina är senaste tillskottet i gruppen

Hon kom till Arjeplog som 18-åring, för att jobba inom barnomsorgen. Ett år, inte mer. Men ödet ville annorlunda.- Här fanns så mycket kärlek, så jag blev kvar, säger Tina Hallin och ler.

Är Arjeplogs polisstation unik i Sverige, eftersom majoriteten av de  anställda här är kvinnor? Från vänster: Anders Holmlund, Maria Lestander,  Margareta Quist-Sundberg, Martin Lestander och Tina Hallin.

Är Arjeplogs polisstation unik i Sverige, eftersom majoriteten av de anställda här är kvinnor? Från vänster: Anders Holmlund, Maria Lestander, Margareta Quist-Sundberg, Martin Lestander och Tina Hallin.

Foto: bertil sundkvist

ARJEPLOG2009-03-06 06:00
I dag är Tina 36 år och nybliven polis. Ett yrke hon valt med omsorg.
Antalet kvinnor inom poliskåren ökar stadigt. För första gången i historien är det i år fler kvinnor än män som påbörjar polisutbildningen.
Tina Hallin är en av två kvinnor i Arjeplog som i vuxen ålder beslutat omskola sig för att satsa på en framtid inom polisen.
En stark vilja att få möta och hjälpa människor i ett fritt och omväxlande jobb ligger bakom beslutet. Precis som kollegan Maria Lestander har Tina arbetat inom räddningstjänsten, och erfarenheterna från det uppdraget har styrkt henne i övertygelsen om att hon nu gjort rätt val i livet.
- Det är härligt att upptäcka att man inte måste bestämma inriktning när man är 16 eller 23 år. Det är aldrig för sent, säger Tina Hallin, som bestämde sig för att söka in på polishögskolan under sin föräldraledighet.
Tuff utbildning
Yngste sonen var 3,5 år gammal när hon påbörjade sin utbildning.
- De två andra var 6 och 8 år. Utan allt stöd från familjen, släkt och vänner hade jag aldrig klarat mig igenom utbildningen, för det har varit tufft många gånger. Men när jag svajat som mest, då har barnen och maken gett mig ett enormt stöd och peppat mig att fortsätta.
I och med utbildningen upptäckte Tina nya sidor och styrkor hos sig själv.
- Jag tror att det är vanligt bland oss kvinnor att sätta oss själva i sista rummet. Först, viktigast av allt, är barnen. Sedan kommer maken, och så, någonstans därefter, kommer jag själv. Det var ett stort steg att ta, på många sätt, att satsa på något jag ville göra själv, något för min egen skull. Och för mig var det en stor förändring att släppa kontrollen, ta ett steg tillbaka och låta andra ta över ansvaret för hem och familj. Men självrespekten ökar när man vågar satsa på sig själv.
Maria Lestander hade väntat länge på möjligheten att utbilda sig till polis. För henne, liksom för Tina, var målet att få arbeta som polis i Arjeplog.
- Det är något som jag alltid velat, men som ensamstående mamma var det inte läge att gå utbildningen så länge dottern var liten. När jag äntligen sökte, och blev antagen, kastade jag mig ut i det här direkt, trots att jag inte hade några garantier för att få jobb just här, berättar hon.
Hälften kvinnor
Sedan ett drygt år tillbaka jobbar Maria Lestander som polis i Arjeplog. Tina Hallin tillträder sin tjänst efter godkänd aspiranttjänstgöring.
Att halva polisstyrkan i Arjeplog därmed kommer att bestå av kvinnor har varken Tina, Maria eller deras manliga kollegor Anders och Martin reflekterat speciellt mycket över.
- Det är inte könet, utan personligheten som avgör om en person är lämplig som polis, menar Martin Lestander. Jag tycker vår fördelning mellan män och kvinnor här är bra, men mest glad är jag över åldersfördelningen, som ger en perfekt blandning av mångårig erfarenhet och ung ambition.
Tina Hallin konstaterar att det finns skillnader mellan manliga och kvinnliga poliser, men att bådas egenskaper behövs.
- Vi måste acceptera att männen ofta är fysiskt starkare än kvinnorna, menar hon. Men kommunikation är trots allt polisens viktigaste redskap, och den bästa patrullen består nog av en man och en kvinna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om