Kraftverksbygge - ett hantverk

Stora maskiner, många maskiner. Stora spikar, många spikar. Mycket murbruk. Mycket oljud. Många jobbare.Så skulle det kunna vara på ett kraftverksbygge - men glöm det. Att bygga ett kraftverk är ett hantverk.

Inloppet är under gjutning. Formen som byggts är rena konstverket.

Inloppet är under gjutning. Formen som byggts är rena konstverket.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2013-02-16 06:00

Det nya kraftverket i Arjeplogsströmmarna ska vara klart för provkörning i början av september. I mitten av maj ska turbinen installeras, den som ska ge ström till 100 villor.

Men just nu byggs det för fullt. Fast det är inga många stora maskiner på plats. Egentligen bara en lyftkran.

Rätt många spikar har använts och bortåt 1 500 kubikmeter betong kommer att förbrukas. Antalet som jobbar är sju åt gången. Sju man som jobbar sju dagar och är lediga sju. Sju andra som jobbar sju dagar då de andra sju är lediga ...

Oljuden består av hammarslag. Att naja ihop armeringsjärn orsakar inget oväsen, och att klippa av najtråd med hovtång låter inte mer än när man klipper naglar med en nagelsax.

Under hösten gjordes de första markjobben (med massor av maskiner). Då grävdes kanalen och man sprängde för att ge plats åt kraftverket. Markarbeten återupptas i maj. Då ska inlopp och utlopp öppnas och viken nedanför ska muddras.

Men för närvarande är det hantverk för hela slanten. Formar som byggts för att gjuta tunneln är rena finsnickerierna.

- Det får inte fela på mer än fem millimeter, säger platschefen Jonas Hapaniemi. Tunneln går från att vara rund till kvadratisk. Hur enkelt låter det?

Mönstret i betongen i utloppet vittnar om precisionsarbete.

Formen som byggts i inloppet ser mer ut som ett konstverk än en gjutform.

- Jo, det är ett komplicerat arbete, säger Jonas Hapaniemi med viss stolthet i rösten.

Bor i husvagn
De flesta som arbetar för entreprenören Peab kommer från kustregionen. Men två av de 14 bor i Arjeplog och en är Arjeplogsbo i själen fast han har Boden som bostadsort - Mats Karlberg.

- Jag bor i sommarstugan i Galtisjaur under tiden som jag jobbar här på Sälla. Jag har ju både vatten och avlopp i stugan, säger han.

Det är andra gången under sitt långa yrkesliv som han har förmånen att få jobba så att han kan bo i sin barndomstrakt. Förra gången var 1988 då Vaukagården byggdes ut.

Mats fyller 60 år i år och sneglar framåt. Kanske blir Galtisjaur mer permanentboende om något år.

Hans jobbarkompisar bor i husvagn, i hyrda hus eller i lägenheter. Och så spelar de hockey de kvällar de orkar. Jobbet startar halv sju på morgonen och slutar halvsju på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om