Det var i april förra året som det stod klart att Arjeplogs kommun beviljats 45 miljoner kronor i stöd från länsstyrelsen för Norrbottens största bredbandsprojekt. Totalt ska det satsas 69 miljoner kronor på att dra fiberkabel till byarna runt om i kommunen, och parallellt med det pågår även ett projekt med att räkna på vad man kan erbjuda för priser i tätorten.
– Tanken är att allt ska vara nedgrävt och klart till 2020, säger projektledaren Bo Häggroth.
Under sommaren öppnade man upp en intresseanmälan som skulle ligga till grund för projekteringen som pågått hela andra halvan av 2016, och i september var det meningen att man skulle ha en siffra att redovisa på ungefär hur mycket anslutningsavgiften skulle landa på. I januari är det fortfarande inte klart.
Vad är det som dröjer?
– Det är ett enormt stort och invecklat projekt, det är vad som hänt. Men vi hoppas kunna presentera siffror nu i månadsskiftet januari/februari. Bollen ligger hos politiken som ska bestämma hur stor del av kostnaden som ska hamna på kunden, och hur stor del som ska finansieras på annat vis, säger Häggroth.
.
Det är nämligen så, att när man räknat färdigt på fiberdragningen har man sett att anslutningsavgiften blir för hög.
– Vi har enorma avstånd i vår kommun, och att dra ortsammanbindande kabel kostar 350 kronor metern. Att väga in den kostnaden med den för områdesnäten i byarna och dela den på kunderna blir en oskäligt hög kostnad. Vad vi gör nu är att vi tittar på om kabeln som ska gå från Arjeplog och ut till näten i byarna kan finansieras på annat vis för att få ned kostnaden för kunden.
Men helt överens om politikens roll just nu är inte Häggroth och kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S):
– Vi ska fatta beslut, ja, för vi står som huvudägare för projektet. Men för att kunna göra det krävs ett beslutsunderlag, och vi har inte fått något underlag att fatta beslut utifrån ännu.
Under förra veckan syntes dessutom säljare från Bredbandsbolaget på bostadsområdet Öberget. De ska tydligen lova lägre priser, att sätta igång och gräva så snart tjälen gått ut marken och verkar främst inrikta sig på ett område.
– Vi kan inte plocka russin ur kakan på det viset. Vi ser över hur vi kan erbjuda bredband till alla, och det arbetet är mer omfattande. Dessutom får inte kommunen skjuta till några pengar i det här projektet, det måste bära sig själv via antingen anslutningsavgift eller externa medel, eller både och. Det verkar märkligt att det här företaget kan erbjuda samma tjänst som vi räknat på, till det priset. Men det får stå för dem, säger Flinkfeldt.
Bo Häggroth är dock inte nervös över det faktum att Bredbandsbolaget lyckats vinna kunder i Arjeplog under pågående projektering.
– Tvärt om! Jag är glad över att fler intresserar sig för Arjeplog. Vad gäller tätorten upphandlas grävningen nu, och vi räknar med att vara igång med arbetet när snön är borta.
Men om folk som skrivit på er intresseanmälan plötsligt ansluter sig till en privat aktör, blir inte era siffror missvisande då?
– Det kan bli dyrare, det kan bli billigare. Det vet vi inte ännu. Vi väntar som sagt på svar dels från politiskt håll, men också på om det går söka externa medel.