”Kommuner som Arjeplog blir förloraren”

Arbetsförmedlingen lägger ned 130 kontor runt om i landet. Utan att veta något säkert, känner sig Arjeplogskontoret oerhört träffat.

Hasse Larsson inväntar kontorsutredningen som pågår, men känner det som att det redan är avgjort för Arjeplogs del.

Hasse Larsson inväntar kontorsutredningen som pågår, men känner det som att det redan är avgjort för Arjeplogs del.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2019-03-06 19:07

I informationen som släpptes från Arbetsförmedlingens styrelse i måndags, framgår att 130 av 242 kontor ska läggas ned. Vilka det blir är ännu inte känt, men Hasse Larsson som jobbar som arbetsförmedlare i Arjeplog, säger att det redan känns avgjort.

– Vi vet inte mer än vad som gått ut i media, men i pressmeddelandet står att man ska behålla kontoren i mer tätbefolkade områden. Dit hör inte Arjeplog.

Kollegan Anna Hofman:

– Jag oroas inte främst för egen del. Visst, vi blir förmodligen arbetslösa, men jag tänker mer arbetsmarknadsmässigt; Hur kommer det gå? Hur rustad är kommunen? Det finns ju inga extra pengar för dem att ta hand om de som står längst från arbetsmarknaden. Det är de som behöver oss mest.

Larsson och Hofman är också tveksamma till lösningen med privata aktörer.

– Det finns ju inget ekonomiskt underlag för det här, säger Hofman.

Behövs lokala kontor?

– De som är självgående klarar sig nog bra med kundtjänst. Det är dem som står längre ifrån arbetsmarknaden det blir svårare för; nyanlända, utförsäkrade, såna som inte hanterar det digitala. De allra mest utsatta.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (s) drar slutsatsen att det är kommuner som Arjeplog som som vanligt kommer bli förlorare när det ska bantas.

– Och jag delar arbetsförmedlarnas oro. Jag ömmar främst för dem som står längst från arbetsmarknaden. Det är de som drabbas hårdast. Jag tror inte det finns någon potential för privata alternativ här. Att jobba på det här sättet är fullständigt förkastligt. ”Vi låter privata marknaden sköta en del”, bullshit, säger jag bara. I slutänden betyder det att de kommer till kommunen, då ska vi ta över en del av statens uppdrag. Kommunen står alltid närmast medborgaren, jag håller på att bli galen över det; att det är vi som får ansvaret.

Flinkfeldt drar också slutsatsen att det här är ett resultat av vad hon kallar en servettskiss-budget.

– Jag tar inte ansvar för det här, för det är ett beslut som är fattat på en budget som inte tillhör min regering. Vi måste få till en ordning där alla myndigheter på nått vis är närvarande i samtliga kommuner, och jag kommer inte ge mig förrän jag kommit nånstans med den frågan. Min uppgift nu är att tala om vad som händer längst ut i kedjan. Jag gör det jag kan inne i de departement som berörs.

Vilka kontor som ska läggas ned väntas meddelande om vid månadsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!