Kommunen vill öka brandsäkerheten

Miljö-, bygg- och räddningsnämndens beslut kritiseras av campingägare i fjällvärlden. Enligt Britta Flinkfeldt (S), nämndordförande, väger skyddsåtgärden tungt. "Man måste försöka se till att vi har säkra områden", säger hon.

"Får företagen dyrare kostnad så är det vanligen kunderna som får betala", säger Britta Flinkfeldt (S) om att campingägare oroas av merkostnader i samband med nya krav. (Arkivbild)

"Får företagen dyrare kostnad så är det vanligen kunderna som får betala", säger Britta Flinkfeldt (S) om att campingägare oroas av merkostnader i samband med nya krav. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Arjeplog2023-04-23 17:15

Enligt Britta Flinkfeldt handlar det om att man blivit uppmärksammad på att om campingenheter står uppställda under en längre tid så övergår man från reglerna gällande lag om skydd mor olyckor som gäller på campingplatser till plan- och bygglagen.

– Även en husvagn med hjul börjar räknas som en byggnad om den står uppställd under tillräckligt lång tid, med vissa avvikelser, säger hon.

Framför allt vill kommunen minimera riskerna för att människor skadas genom att se till att minimikraven på brandsäkerhet efterföljs.

– Om någonting börjar brinna så vet jag vad räddningschefen säger om hur lätt det är att få stopp på en brand i en husvagn. Brinner det i husvagn a, får de lämna husvagn b och möjligen dra bort husvagn c. När det väl blir brand kan det bli katastrof.

Enligt Flinkfeldt har man i ett tidigt skede lyft frågan för att involvera campingägarna. På så sätt hoppas hon att de ska kunna samverka kring hur verksamheterna ska anpassas.

– Det kanske är så att man behöver detaljplanelägga sitt område för att komma fram till en riktigt bra lösning men det vi vet inte än.

De farhågor campingägarna lyfter är att det kan bli tal om en halvering av antalet platser. Det eftersom plan- och bygglagen kräver åtta meter mellan byggnader, till skillnad mot dagens fyra som gäller enligt lagen om skydd mot olyckor.

– Med brandskyddat material mellan så blir avstånden andra än om man inte har det så det behöver vi kika på i en lösning.

Även kostnader i samband med bygglov eller upprättande av detaljplan är något som diskuteras.

– Alla byggnadsärenden går i sista hand ut på kunden. Väljer man lösningen med detaljplan så är det en kostnad men den som är kund får vara beredd att betala en del av det. Får företagen dyrare kostnad så är det vanligen kunderna som får betala.

Om kunderna försvinner och det leder till nedläggning?

– Så kan det ju vara. Det står hundratals människor i kö att få komma till fjällvärlden så ärligt tror jag inte att risken är så stor att man förlorar alla sina kunder, säger hon och fortsätter:

– Men skyddsåtgärden väger väldigt tungt. Jag skulle aldrig vilja stå här och säga att vi brydde oss inte om brandskyddet för vi tyckte att campingägarna kunde smälla in så mycket husvagnar som möjligt och så har det dött ett antal människor i en brand – nej, vi måste få ordning på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!