Kommunen utreder fortsatt drift av gymnasiet

Arjeplogs kommun fortsätter utreda frågan om Hornavanskolan. 37 förslag om fortsatt drift av gymnasiet har kommit in och ett av dessa är NPF-gymnasium med riksintag.

Utredaren har sammanställt 37 förslag som kommit in angående Hornavanskolan. Nu vill kommunen fortsätta utreda frågan. (Arkivbild)

Utredaren har sammanställt 37 förslag som kommit in angående Hornavanskolan. Nu vill kommunen fortsätta utreda frågan. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplog2021-02-18 17:30

Det var i december förra året som kommunstyrelsen beslutade att ta in en extern utredare för att titta vidare på möjligheten att driva Hornavanskolan. Utredaren har fångat upp förslag och synpunkter under olika möten med Folkinitiativet, politiska partier, personal på Hornavanskolan och fackliga representanter.

Rapporten är klar och i den framgår att: "Fokus för utredningen har varit att fånga upp konkreta förslag med potential att öka intäkterna eller minska kostnaderna." 

Totalt har det kommit in 37 olika förslag. Ett av dessa är att driva ett NPF-gymnasium med riksintag. "Alltså en skola som specialiserar sig på att undervisa elever med diagnoser inom det autistiska spektrat och/eller NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)", står det i förslaget.

Arjeplogsbon Maria Sundström är en av dem som skrivit förslaget och hon anser att det finns goda förutsättningar.

– Vi är ett litet tryggt samhälle där man snabbt kan hitta sin plats och vi har ett välfungerande elevhem. Vi har även en jättefin avdelning inom LSS som har stora kunskaper om målgruppen och som med lite gränsöverskridande arbete skulle kunna hjälpa till i utvecklingen av det här, säger hon.

Enligt förslaget ligger närmsta skola i Härnösand. Ett alternativ som uppges är att ha speciella linjer för elever med NPF-diagnos vid ett vanligt gymnasium.

Folkinitiativet, personalen och de fackliga organisationerna ställer sig bakom förslaget, enligt rapporten.

Några av de andra förslagen är: Nytt program med fokus på jakt, fiske, djur och natur, utveckla fordonstestteknikprogrammet, hyra ut lokaler till andra kommunala verksamheter och satsa mer på marknadsföring.

Rapporten presenterades på kommunstyrelsens sammanträde.

– Vi har konstaterat att vi vill sätta av mer tid och resurser till det här arbetet. Vi har gett uppdrag till tjänstemännen att fördjupa sig i slutsatserna och återredovisa detta till politiken, säger kommunalrådet Isak Utsi (S) och fortsätter:

– Det vi framför allt ska titta på är om det är möjligt att sänka kostnaderna eller öka intäkterna med utgångspunkt i de förslag som samlats in i den senaste utredningen.

Utredaren föreslår bland annat att förslagen ska analyseras, besparingskalkylen och konsekvenserna av en nedläggning förtydligas och att ett ökat fokus läggs på kommunikation och dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!