Kommunalrådet Britta Flinkfeldt talar drömskt om hur väl förvaltade naturreservaten är i grannlandet Norge:
– Tänk om vi kunde få ha det så här! Välskyltat och välordnat.
Men verkligheten i Arjeplog är en annan, menar hon. Så sent som 2012 var Flinkfeldt med och invigde Sveaskogs ekopark Tjadnes/Nimtek. Sveriges största ekopark på 22 000 hektar.
– Så i somras var jag och sambon ute och körde en natt och tänkte stanna och rasta vid den här ekoparken, men trots att jag varit där och invigt den höll vi inte på att hitta den alls. Senare visade det sig att skylten blåst omkull.
Flinkfeldt anser att det för kommunen i dag inte innebär särskilt mycket att det finns utpekade reservat och parker.
– Det omfattar 23 procent av kommunens yta, men betyder inte mycket mer än att staten har för ambition att bevara skyddsvärd flora och fauna. Det ger inget mervärde för kommunen eller besöksnäringen om inte länsstyrelsen sköter om, skyltar upp och gör områdena tillgängliga för vanligt folk. Det blir som att lägga en blöt filt över stora områden och säga; det här får vi inte röra. Samtidigt är vi medvetna om att länsstyrelsen inte får tillräckligt med medel för förvaltning.
Varpå kommunstyrelsen under sitt senaste sammanträde kom överens om att tillämpa ett så kallat moratorium, ett fördröjande av verkställighet av ett beslut i avvaktan på aktion från statligt håll.
– Om nu områdena är värda att skyddas, ja men visa det då! Vi vill inte ha fler reservat innan man visat att man kan ta hand om dem som redan finns.