I en av pappmapparna för Kristidsstyrelsens korrespondens finns ett brev från en man, skrivet i början av 40-talet. Andra världskriget rasade. Han ansöker om uppskov med sin militärtjänstgöring när frun är sjuklig och den ende har har att tillgå som gårdsskötare än en 15-årig pojke. Hur det gick för mannen framgår inte i just den här pärmen, men söker man vidare kanske det finns ett svar.
Nästa blad: en man i Västerfjäll som ansöker om möjligheten att köpa en extra kafferanson. Avslag.
90 minuter bland protokoll förlöper fort. Hästuttagningsnämnden behandlar hur många dugliga hästar som fanns i kommunen, också i början av 40-talet. (Bara i Skeppsviken fanns det sju stycken.) Det var ett tvingat register där du som hästhållare lämnade ett antal uppgifter, lite som dagens fordonsregister, ifall försvarsmakten skulle behöva dugliga hästar till sin verksamhet.
Mer krigsförberedelser: Arjeplogs luftskyddsförening åren 1940–1945 och hur man utbildade människor i värsta-fallscenarion. Einar Wallquist, lappmarksdoktorn, skriver bland annat att man utfört en övning på sjukstugan där man föreställt sig ett luftanfall med ett stort antal allvarligt skadade. Personalen uppförde sig "exemplariskt."
Här finns också det politiska beslutet om att bygga skolhemmet i Vaxholm, och senare betygen för alla elever som gick där. I kommunarkivet finns även Roger Pontares betyg från Slagnäs skola, för den som kan vara intresserad.