Kommunalrådet säger sig inte ha noterat den kritik som finns mot hur Arjeplogsströmmarna sköts och då särskilt det senaste beslutet som tillåter maskmete i strömmarna. Hon medger samtidigt att hon saknar kompetens när det gäller sportfiskefrågor.
– Jag konstaterar att det finns olika uppfattningar om hur fisket ska skötas och 100 argument för eller mot.
Får inte gehör
Vilka argument som förespråkar maskmete i strömmande vatten kan hon inte redogöra för, men upprepar att när det gäller fiskefrågor så varierar åsikterna beroende på vem man pratar med.
Arjeplogs kommun är en av fiskerättsägarna och kan på så sätt påverka beslut som tas i Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening. Enligt Britta Flinkfeldt Jansson har det också skett.
– Vi vill utveckla fisket, men vi har gått på pumpen. Kommunen är i minoritet och de andra kan göra som de vill.
Har inte råd
Länsstyrelsens fiskevårdskonsulent Dan Blomkvist riktar hård kritik mot Arjeplogs kommun, bland annat för att kommunen inte har någon person som sköter fiskefrågorna.
– Då får väl länsstyrelsen ge oss pengar. Kommunen är hårt ansträngd och vi måste rikta energin för att klara skola och omsorg, säger Flinkfeldt Jansson.
Förlegad syn
Hon håller med om att potentialen för att utveckla sportfisket finns, men menar att det saknas entreprenörer.
– Så har det varit i 50 år, men kommunen kan inte ta på sig det ansvaret. Det måste andra ta ansvar för.
Kommunalrådet känner till att Johans Sandlunds företag Arctic Charter visat intresse för Arjeplogsströmmarna, men frågan skickades vidare till Allmänningen som är den stora fiskerättsägaren.
– Vi har försökt få till ett arrende, men något gehör får vi inte. Tyvärr är det Assar Holmström som styr och ställer i fiskevårdsområdesföreningen. Jag förstår inte att inte fler säger emot hans förlegade syn på sportfiske. Kommunen och Svenska kyrkan, som också är delägare, borde sätta mer press, säger Johan Sandlund.
Är ni fortfarande intresserade?
– Ja, vi vill gärna utveckla sportfisket och därmed turistnäringen.