Kokbok med goda rätter från Arjeplog

En bok gjord av kärlek, men mest av recept och ingredienser från Arjeplog. Kolbullar, lappkok och kall hjortronsås till fisk, får du lära dig tillreda i den nya kokboken "Mat från Arjeplog".

Mat från Arjeplog - en kokbok gjord av Arjeplogsbor

Mat från Arjeplog - en kokbok gjord av Arjeplogsbor

Foto: Ann-Christine Holmgren

ARJEPLOG2009-07-15 06:00
Det började som ett skolprojekt på gymnasiet hösten 2008. Dennis Karlman och Björn Andersson, gick sista året på Hornavanskolan och fick uppdraget att göra ett projekt kopplat till naturen.
Tillsammans med en lärare kom idén fram om en kokbok kopplat till naturen med Norrlandsrecept.
- Jag och Björn började utveckla idén, men vi kom fram till att vi ville ha recept med anknytning till Arjeplog, vi ville bevara recepten från kommunen, det är så lätt att allt försvinner, säger Dennis.
"Björns köttgryta"
Nu började det verkliga arbetet för killarna, de berättar hur de knackade dörr, ringde, kontaktade sina egna vänner och släktingar.
- Det var väldigt svårt att få tag i recept, vi insåg att det mest effektiva var att ringa folk och ge dem tid att laga till sina rätter och mäta upp ingredienserna, säger Björn.
Detta gav resultat, de fick in en mängd recept och alla recept som finns med i kokboken har tillagats och ätits av Björn eller Dennis med respektive familjer.
Vi delade upp recepten mellan oss, den första rätten jag tillagade var Björns köttgryta och den var väldigt god, säger Björn.
Leifs älgstek tillhör en av Dennis favoriter. De intygar att de har fått äta mycket gott under tiden de testade alla recepten.
Kokboken blev en succé, av de 160 exemplar som trycktes upp fanns bara 5 kokböcker kvar att sälja när den kom ut, resten var förhandsbokade.
- De gick mycket bättre än vi vågat hoppas på, vi vill verkligen tacka alla som ställt upp och hjälp oss med recept samt alla som har sponsrat vår utgivning av boken, säger Dennis och Björn.
63 recept
Nu är en ny tryckning på gång och intresseanmälningarna har redan börjat komma in.
Boken består av 63 recept, med allt från fisk och kötträtter till bröd och efterrätter.
Och visst blir man lite sugen att prova Leifs älgstek med ingredienser som äpple, kanel och curry, eller varför inte älgbiff med blåbärssås och rostade grönsaker. Kolbullarna tänker jag absolut prova, i stugan på muurikkan. Och äntligen ett recept på tedricka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om