Hornavanskolans gymnasium startades 1994. Sedan läsåret 2003/2004 har utvecklingen beträffande elevantalet varit negativ och 2006 tog man på allvar upp frågan om skolans fortsatta existens.
I februari i år fick kommunstyrelsen i Arjeplog en något nedslående rapport om måluppfyllelsen för läsåret 2013/2014 och beslöt då att ge skolchef Malin Westling uppdraget att utreda skolans framtid.
Ingen besparing
Malin Westling konstaterar att kommunen inte gör några besparingar på att lägga ner skolan och föreslår därför att skolan ska utvecklas, att man ska arbeta för att förbättra kvaliteten och samarbeta med andra kommuner för att kunna erbjuda ett större utbud av utbildning till lägre kostnad.
Rekommendationen är dock beroende av att fordonsprogrammet fortsätter att ha status med riksintag.
Utredningen fastslår att kvaliteten på Hornavanskolans gymnasieutbildningar är acceptabel men att vissa insatser behövs för att förbättra den ytterligare. Ett orosmoment är att 40 procent av lärarna vid skolan är över 60 samtidigt som det råder lärarbrist i hela landet.
– Det kan försvåra rekrytering, om tio år vet vi att det kommer att saknas 65 000 lärare i hela landet. Därför måste vi göra en handlingsplan, i första hand för Hornavanskolan, säger Malin Westling och påpekar att lärarbristen slår mot alla skolverksamhet.
-Vi har svårt att rekrytera förskollärare, vi har inga sökande till utannonserade tjänster, och det är lika över hela landet.
Flera förslag
Kommunstyrelsen ska ta ställning till rapporten den 13 april. Bland annat lämnas följande förslag i rapporten:
• Skolledningen får i uppdrag att påbörja förberedelserna för nästa riksintagsansökan redan nu.
• Kommunstyrelsen beslutar att riksintag är en förutsättning för fortsatt verksamhet.
• Skolledningen får i uppdrag att undersöka möjligheter till fler/andra program för att utöka och bredda elevunderlaget.
• Skolledningen får i uppdrag att utverka en handlingsplan med arbetsmetoder och verktyg i syfte att öka elevernas ambition/motivation. Särskilt fokus bör läggas på det faktum att andelen elever som slutför sina studier på tre år ligger så lågt under rikssnittet.
Riksintag är beviljat för ytterligare två år.