De sjuka fiskarna har analyserats

Fiskarna med det märkliga maginnehållet är nu analyserade och det är bekräftat att de inte bär på farliga bakterier.

Efter en orolig tid både för fiskevårdsföreningen och de som fiskar, är det nu grönt ljus för fiske i Arjeplogsströmmarna. (Arkivbild)

Efter en orolig tid både för fiskevårdsföreningen och de som fiskar, är det nu grönt ljus för fiske i Arjeplogsströmmarna. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Arjeplog2024-06-22 15:00

För två veckor sedan upptäcktes det att harrar i Arjeplogsströmmarna hade cystor i maginnehållet. Vid en första kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, misstänktes det att fisken kunde vara smittad av mykobakterier som överförs till människa.

De som drog upp fiskarna behövde rengöra sig noggrant och även rengöra allt som fisken varit i kontakt med.

undefined
Nu har SVA analyserat prover från de sjuka harrarna i Arjeplogsströmmarna och konstaterat ofarlig men obehaglig bandmask i fisken.

Något liknande har aldrig drabbat fisken i strömmarna tidigare och engagerade i fiskevårdsföreningen kände stor oro över hur smittan skulle komma att utvecklas.

– Harren har lekt så alla harrar har så att säga träffat varandra, det bådar inte gott. Både öring och gädda och till viss del abborre äter ju harr också, sade Viktor Sundkvist, fiskebevakare i Arjeplogsströmmarna och engagerad i fiskevårdsföreningen.

Nu kan dock både fiskevårdsföreningen och de som fiskar i området andas ut. Fiskarna är analyserade och resultatet visade att cystorna innehöll bandmasklarver som är obehagliga men inte farliga.

undefined
"Om man vill äta fisken ska man tänka på att rensa rent så att man inte har några cystor kvar på insidan och upphetta till minst 50–60 grader", säger Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA. (Arkivbild)

– Om man vill äta fisken ska man tänka på att rensa rent så att man inte har några cystor kvar på insidan och upphetta till minst 50–60 grader. Man kan också frysa fisken innan man tillagar den, säger Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA.

Viktor Sundkvist är lättad över att få ett slutgiltigt svar från SVA.

– Det känns väldigt skönt att det inte var något farligt, eller för den delen ovanligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!