"Kassan" bryter inte mot skollagen

Barnens sommarkassa på fritids i Arjeplog är ingenting som strider mot skollagen. Detta enligt Skolverkets jurist som PT varit i kontakt med.

Sommarkassan för barnen på fritids i Arjeplog är ingenting som bryter mot skolagen. (Arkivbild)

Sommarkassan för barnen på fritids i Arjeplog är ingenting som bryter mot skolagen. (Arkivbild)

Foto: Ann-Christine Holmgren

ARJEPLOG2019-07-18 18:45

PT har i flera artiklar berättat om ”sommarkassan” på fritids i Arjeplog som togs om hand av rektorn. Hans agerande stöttas av ledningsgruppen i Arjeplogs kommun, som menar att det är i enlighet med lagstiftningen, kommunens policys och ekonomichefens instruktioner.

Agerandet har dock väckt en storm av upprörda känslor bland föräldrar och allmänheten.

Att föräldrar, barn och personal på fritids anordnar loppis och säljer fika för att samla ihop till en liten kontantkassa som sedan kan användas under sommaren. Är det något som strider mot skollagen?

– Nej, det finns inga bestämmelser som reglerar det i skollagen, säger Yvonne Hoffmann, jurist på Skolverket.

Att personalen skulle hantera kontanter, är det ett problem?

–  Nej, det är inget som skollagen reglerar. Det kan handla om kommunens egna, interna regler eller policys.

Är det någon skillnad om det bara hade varit föräldrar och elever som samlat ihop pengarna och sedan skänkt dem till fritids som en gåva?

– Ja, alltså om man säger att det är vårdnadshavarna och eleverna som samlat ihop pengarna på egen hand, då är det ju deras pengar. Sedan är frågan hur rektor skulle agera om denne får gåvan? säger Yvonne Hoffmann som menar att kommunerna kan ha olika policys kring om man får ta emot gåvor eller inte.

Trots att grundskolan ska vara avgiftsfri får det i enstaka fall förekomma enstaka inslag av små kostnader för vårdnadshavarna i samband med skolresor och andra liknande aktiviteter, detta regleras av skollagen.

– Det är lite speciellt med förskola och fritidshem för det är inte obligatoriskt för barn och elever att delta och kommunen får ta ut skäliga avgifter, säger Yvonne Hoffmann som menar att när det gäller insamlingar i fritidshemmen är det inte reglerat som i grundskolan.

Skolinspektionen är den myndigheten som gör tillsyn och kontrollerar att kommuner och enskilda huvudmän följer skollagen vad gäller bland annat avgifter och insamlingar.

Eva-Lena Ölund Brändström, enhetschef på Skolinspektionen i Umeå uppger att det inte finns några bestämmelser i skollagen kring att samla in pengar på fritids.

– När det gäller insamlingar och loppisar på fritids finns det inget som reglerar det i skollagen. Men man skulle kunna ta vägledning av vad som gäller för grundskolan och läroplanen för fritids där det står om värdegrund. Det är det man får förlita sig på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!