Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om ett initiativ, startat av eleverna Ottilia Viklund och Sascha Lango, med över 800 namnunderskrifter som ställde sig bakom förslaget att gymnasieverksamheten ska fortsätta drivas i Arjeplog och inte via Skellefteå som ett fjärrgymnasium. I veckan startades en ny namninsamling.
– Grundtanken med insamlingen är att följa upp listan som eleverna startade. Den har vi förstått att kommunfullmäktige bortsåg ifrån eftersom den inte höll rent formellt, säger Arjeplogsbon Philip Mattsson, som startade den nya insamlingen tillsammans med Maria Mattsson och Erik Quist.
Den nya listan kommer ha ett tydligt formulerat ställningstagande och endast innehålla namnunderskrifter från personer över 18 år och som är skrivna i Arjeplogs kommun. Deras förhoppning är att få fram en folkomröstning om huruvida skolan ska fortsätta bedriva verksamhet. Alla tre är lärare, men understryker att de engagerar sig i egenskap av medborgare.
– Vi ser en nedläggning som ett stort misstag som urholkar Arjeplog, säger Philip Mattsson.
Insamlingen, som påbörjades under onsdagen, behöver ha namnunderskrifter från minst tio procent av antalet röstberättigade invånare i kommunen för att kommunfullmäktige ska se över ärendet, berättar han.
– Vi börjar närma oss målet, men vi hoppas få underskrifter från fler personer, någonstans mellan 20 och 30 procent av befolkningen. Sedan hoppas vi att politikerna vill lyssna på det här.
Kommunalrådet Isak Utsi (S) har full förståelse för viljan att behålla gymnasieverksamheten i Hornavanskolan och har tidigare hävdat att han själv också skulle vilja ha kvar den om det gick.
– Vi har under lång tid letat ekonomiska möjligheter att driva den, men det låga antalet elever gör att det inte längre finns täckning för kostnaderna. Idag har vi en överkostnad på drygt tio miljoner per år, jämfört med vad kostnaden borde uppgå till, säger han och tillägger att han inte har sett någon trovärdig ekonomisk lösning.
– Då kvarstår förmodligen en skattehöjning med närmare två kronor, kanske mer, om vi ska kunna driva skolan i samma form som idag. Det motsvarar ungefär 6 000 kronor per år för en person som tjänar 25 000 kronor i månaden. Det skulle innebära att Arjeplogs kommun fick den i särklass högsta kommunalskatten i Sverige.