Jutis inte bara änkornas by

Jutis, änkornas by. Den lilla byn har varit förknippad med cancer och död i flera årtionden. Numera är den kanske mer känd för "nakna" kalendermän. Tills för några månader sedan. I byastugan i Jutis pratades både allvar och roligt under söndagen. - Det var ingen självklarhet för någon av oss. Många var tveksamma, berättar Madelene Aheinen Westerlund.

Monica Gunne öste beröm över Jutiskvinnornas initiativ till kalendern. "Det betyder så mycket."

Monica Gunne öste beröm över Jutiskvinnornas initiativ till kalendern. "Det betyder så mycket."

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2010-12-06 06:00
Hon syftade på årets upplaga av jutiskalendern, den med lättklädda "qvinnen" som alla pratar om. En ökande efterfrågan väckte tankar hos kvinnorna i byn som samlades en januaridag för diskussion.
- Fler och fler bestämde sig för att ställa upp. Det var inga problem att hitta tolv frivilliga, berättade hon.
Elva månader senare säljer kalendern som smör i solsken. Under arrangemanget på söndagseftermiddagen i Jutis byastuga riktade romanaktuella kolumnisten Monica Gunne en stor eloge till jutiskvinnornas jobb.
- Ert engagemang betyder massor för cancerdrabbade. Bilderna tar bort skammen och är opinionsbildande.
Efterbehandling
Carina Flinkfeldt, distriktssköterska på vårdcentralen, berättade under eftermiddagen om deras jobb med efterbehandling av cancerpatienter.
- Det handlar inte bara om att lägga om ett sår efter en bröstoperation. Patienten blottar sig och visar djupa själsliga sår och det kan vara jättejobbigt.
Hon förklarade att viktigast är att man får ett bra bemötande, etablerar en kontakt och känner förtroende för sjukvården. Därför får man alltid gå till samma sköterska eller läkare som man träffade från första början.
- Vi har en bra vårdcentral, en bra vård, men vi hoppas att vi slipper se er!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om