Jul utan hjul i Aisjaur

Jenny Viklund i Aisjaur, vid Loholm, nära Laisvall och tre och en halv mil från Arjeplog, fixar en hjulfri jul. Hon håller öppet hus på sin gård och erbjuder hästskjutsar i rissla eller släde bakom barndomsdrömmen - ardennerhästen Winkler.

En tur med Ardenner genom landskapet. Jenny Viklund berättar att det alltid går fortare hemåt...

En tur med Ardenner genom landskapet. Jenny Viklund berättar att det alltid går fortare hemåt...

Foto: bertil sundkvist

ARJEPLOG2008-12-24 06:00
Jenny Viklund i Aisjaur går egna vägar. Intresset för djur väcktes när hon besökte sin mosters jordbruk i Sandträsk. I sin första dagbok skrev hon som sjuåring om sin högsta önskan, att få äga en häst av rasen Ardenner.
Som 11-åring skaffade hon sin första häst, en nordsvensk. Det skulle ha blivit lantbruksskola också om det inte varit för hästen.
- Det var för dyrt att ta med sig den. Jag stannade hemma och läste företagsekonomi istället, och det har jag ju nytta av nu.
Jenny Viklund har via Jäckvik hamnat i Aisjaur. Det var förresten självklart att hon skulle bo i Arjeplogs kommun, för jakten och fiskets skull. Nu driver hon företaget Aisjaurgården och kombinerar det med jobb på dagis.
I somras arrangerade hon ett betessläpp och sedan har hon tagit emot barngrupper som fått åka hästskjuts, rida och bekanta sig med gården övriga djur - höns, får, hundar, katter och sköldpaddor.
Hästkrafter
Något av gårdens stolthet är ardennern Winkler. Stor, mäktig och grann.
- Och lugn, annars skulle ju lilla jag inte ha en chans, säger Jenny.
Winkler gillar att jobba. Att dra en släde genom snölandskapet är liksom inga problem. Här kan man tala om hästkrafter.
Mellan annandagen och nyår håller Jenny Viklund öppet hus. Då erbjuder hon åkturer bakom Winkler. Och kanske berättar Jenny att hon är den enda aktiva fårklipparen i Norrbotten. Att hon är äggproducent. Att hon funderar på att satsa på grön omsorg, det vill säga att erbjuda människor som behöver miljöombyte att komma till Aisjaur. Och hon funderar också på att erbjuda aktiviteten "bo på lantgård".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om