Jubileumsdags för Aranya

Under 1980-talets första hälft kom thailändska Aranya Sundgren till Arjeplog. Med make från Arjeplog har hon förstås fått prova på allt vad svensk husmanskost har att bjuda på. Men hon har också sett till att Arjeplogsborna fått smak för det thailändska köket.

Arjeplog2006-03-04 00:00
Nästa år firar Aranya Sundgren 15 år som kursledare i ämnet thaimat. Det började med att några herrar ville lära sig laga thailänsk mat, kanske för att imponera hemma i köket. Genom Oddbjörn Westerberg som jobbade på Studieförbundet Vuxenskolan fick Aranya en förfrågan, som hon nappade på.

Sedan dess har hon hållet kurser för många Arjeplogsbor, och många av dessa har sett till att gå samma kurs flera gånger.

Numer är det mixade gäng, inga exklusiva kurser för gentlemen inte, nej, nej.

Lärt sig viktiga detaljer

Kursdeltagarna får bland annat lära sig två väldigt viktiga detaljer, nämligen att koka ris på rätt sätt och att tillaga en egen thaidressing.

Bland årets rätter märks: Stekt kyckling med ingefära, Nötkött i pastasås (Panang curry), Skinka med gulcurry i ugn, Vårrullar och Stekt fisk med sötsur sås.

Genom Aranya Sundgrens kurser och det stora intresset i Arjeplog för thailändsk mat så har ortens affärer varit lyhörda och hakat på. Så numer kan husmanskost i Arjeplog ha ingredienser som få visste att de fanns, tiden före Aranya.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om