"Jaktkåren förgubbas då länsstyrelsen handlar huvudlöst"

Per-Gunnar Sundström, Arjeplogsjägare och ledamot av Svenska Jägareförbundets fjällråd tycker att länsstyrelsen i Norrbotten handlar huvudlöst. Sundström anser att länsstyrelsen bedriver ett systematiskt arbete för att ta i från ortsbor älgjakten på statens mark.

Per-Gunnar Sundström kritiserar länsstyrelsens agerande.(Arkivbild)

Per-Gunnar Sundström kritiserar länsstyrelsens agerande.(Arkivbild)

Foto: Okänd

ARJEPLOG2009-07-16 06:00
I ett öppet brev till landshövding Per-Ola Eriksson framför Per-Gunnar Sundström tre frågor.
Sundström undrar om länsstyrelsen har något intresse av älgförvaltningen på statens mark. Han funderar om landshövding Eriksson tror att det finns något annat än den samlade jägarkåren som kan skapa balans mellan älgpopulation, betestillgång och betesskador.
Per-Gunnar Sundström frågar sig också om länsstyrelsen har en långsiktig strategi att överlåta förvaltningsansvaret på Sametinget, för att tinget ska få möjlighet att sälja jakt till högstbjudande i hela Europa och övriga världen.
"Mentorer"
I brevet uttrycks också kritik mot att inte jaktlagen får ta in nya medlemmar, annat än om någon i lagen slutar.
- För miljöns och älgens skull behövs insiktsfulla och erfarna jägare. Dessvärre förgubbas jägarkåren. Nya unga jägare måste få komma in i jaktlagen och skaffa sig kunskap och erfarenhet och där ska gamla jägare fungera som mentorer.
Per-Gunnar Sundström talar av egen erfarenhet. Hans jaktlag, Racksund, har inte fått in nya medlemmar i den utsträckning som önskats.
Kent Marklund i Jutis jaktlag har samma erfarenhet.
- Vi har kämpat i 10-15 år för att få in ungdomar i laget. Men vi får bara byta ut medlemmar när någon slutar, säger han.
Thord Westerlund i Laisvallby jagar i ett jaktlag med fem medlemmar.
- Vi har varit nio en gång, och nu har vi sökt i flera år för att få in en ung jägare, men det blir avslag varje gång.
Landshövding Per-Ola Eriksson delar Per-Gunnar Sundström åsikt på en punkt, det vill säga att jakten har en stark ställning, kulturellt och traditionellt. Men annars tillbakavisas kritiken.
- Älgförvaltningen är av största intresse för länsstyrelsen. Vi tar uppdraget på största allvar, säger Eriksson.
Skapa balans
Landshövdingen tror som Per-Gunnar Sundström att det är jägarna som kan skapa balans mellan älgpopulation, betestillgång och betesskador.
- Men med inflytande av markägare, vare sig det är fjäll eller kust, tillägger Eriksson.
På frågan om länsstyrelsen håller på att överlåta älgförvaltningen till Sametinget svarar Per-Ola
Eriksson blankt nej och konstaterar:
- Det är en insinuant fråga. Per-Gunnar Sundström har nog haft en dålig start på veckan ...
Per-Ola Eriksson berättar att inför årets jakt har 54 av 254 jaktlag ansökt om förändringar. 34 har avsett utbyte av jägare och bifall har lämnats i alla utom två fall. Av de 18 lag som vill utöka antalet jägare har 8 ansökningar beviljats.
- I dag finns 1 716 älgjägare i så kallade upplåtelselag. Antalet är tämligen konstant sedan många år tillbaks, konstaterar Per-Ola Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om