Klockan är strax efter nio på morgonen och en vintertrött sol har just släpat sig upp över horisonten. En tunn strimma av dimma ligger över sjön Kakel.
Vi befinner oss ungefär en mil öster om Arjeplog på biltestanläggningen Colmis AB, och i dag händer det grejer nere på isen.
En envist mild vinter, toppad med riklig nederbörd i form av snö, har ställt till det för ismakarna runt om i kommunen, men just i dag är första dagen man på Colmis har vågat sig ut med annat än skotrar på isen.
En liten, blå jordbrukstraktor med en snöslunga på släp larvar långsamt ut från strandkanten. Stefan Johansson, för dagen iförd skoteroverall och isdubbar, kör skoter jämsides med Ulf Ottosson som rattar traktorn.
Aldrig ensam
- Man får aldrig bege sig ut på isen ensam och jobba, och nu när den fortfarande är ganska tunn kör vi endast när det är dagsljus, förklarar Stefan Johansson.
En säkerhetsföreskrift som alltid ska tas på allvar, men som de tänker lite extra på sedan den tragiska olyckan på Arvidsjaursjön strax innan jul.
Kan vara förädiskt
Stefan Johansson är arbetsledare för isfolket på Colmis och har jobbat med och på banor sedan början av 90-talet.
Rädd är han inte, trots att det finns risker med att vistas på isar som kan vara förrädiska.
- Man tänker inte på att man befinner sig på en is. Man gör bara jobbet. Vi har så bra utrustning nu för tiden, och tjockleken på banorna kollas kontinuerligt.
Kan sin is
Och han kan sin is.
- Här brukar det alltid frysa först, pekar Johansson. Och där, där ser man att det finns vatten på isen. Ingen fara så länge det inte sprutar.
Stefan håller uppsikt kring området runt traktorn efter eventuella sprickor i isen och ibland stannar han för att ta en närmare titt.
På Colmis testanläggning finns drygt 30 banor allt som allt. Både på land och is. Maskinerna som används i arbetet drar tillsammans mellan 500 till 1 000 liter diesel - per dag.
Tidskrävande ...
Isfolket som jobbar med banorna är tio till antalet, och en vinter som denna med mycket snö kan det ta upp till en vecka att bara slunga bort all snö från banorna. Ett tidskrävande, men framförallt tålamodskrävande, arbete - särskilt när man ligger mer än en månad efter i tidsplanen.
- Förra året var banorna klara redan i början av december, så det har varit ett riktigt dåligt år i år, säger Stefan Johansson.
... och riktigt kyligt
Och jobbet som ismakare kan förstås stundvis bli riktigt kyligt. Första steget mot en färdig bana börjar med bultning. Ja, det vill säga om det finns snö på isen. Då drar man en bult, som är byggd av tio bildäck bakom skoter och packar snön. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Då tappar snön sin isolerande förmåga och isen fryser snabbare. Det är inte ovanligt med temperaturer ned mot 25 till 30 minusgrader i Arjeplog i mitten av januari. Men tyvärr inte i år.
Men vill man verkligen sitta på en skoter när det är så kallt?
- Det är bara se till att klä sig ordentligt, konstaterar Johansson.