Michael Fender, vd för Flycar, invigningstalade. Han uttryckte sin glädje över att få göra denna etablering i norra Sverige och tackade alla som på ett eller annat sätt bidragit till att göra det möjligt.
Det är andra året som ett ishotell byggs på Kraja. Bygget började för två månader sedan, snön har tillverkats med snökanoner vid Krajas restaurang och transporterats till byggarbetsplatsen, där snön slungats över ett stort antal speciella luftballonger. Tio hotellrum med plats för sex personer i varje rum, två eventlounger, bar, spelrum, spa och korridorer är byggt i snöigloon. Iglootel har kopplats samman med en byggnad där det finns tillgång till duschar, toaletter och bastu.
Stefan Hallnor är en av dem som har arbetat med att bygga Iglootel.
– Jag har kört snö till bygget i två månaders tid, det har blivit många vändor, säger han.
Hotellbygget är något större i år, cirka 2 000 kvadratmeter, med ny design och med ett samiskt tema. I väggarna finns inbyggda istavlor där samisk konst och modern bilteknik visas.
Ett unikt samspel som lyses upp av ljuspunkter. Hela Iglootel är inbäddad i en unik ljussättning som skiftar mellan rummen, från blått till lila, rött och rosa. Den konstnärliga utsmyckningen har gjorts av studenter från Aaschen.
Det är det tyska flygbolaget Flycar som tillsammans med Silver Resort, samlingsnamnet för Hotell Silverhatten, Kraja och Silver lodge, som står för etableringen av Iglootel. Flycar har under många år arrangerat flygresor för biltestare och turister till Arvidsjaur flygplats. Fokus har legat på att locka upp tyska turister till Arvidsjaur och Arjeplog.
Johan Sund, vd på Silver Resort, är nöjd med förra säsongens bokningar.
– Det var första året, men utifrån vad vi räknad med så var det bra, men vi kommer att bredda oss med satsningar mot bland annat Norrbotten och Norge, vi har bra kontakter i Fauske och Bodö, säger han.
Sund berättar också att två bröllopsfotograferingar är inplanerade. Däremot är inget bröllop inplanerat än så länge.
Ett stort antal personer var inbjudna till invigningen och många var lyriska till bygget.
– Det är fantastiskt och bra för Arjeplog, en helt annorlunda byggnad som dessutom är förgänglig, det är spännande. Man känner sig ödmjuk över att de har lagt ner så mycket tid och arbete på något som sedan bara försvinner, säger Anna-Lena Legoascogne, utvecklingsenheten Arjeplogs kommun.