Inventeringen visar på att bra ripår

Småviltsjakten ovan odlingsgränsen startade i går och tillgången på ripa är bättre än på länge.– Det kommer att bli ett riktigt bra år i år och sannolikt ett toppår nästa år om inget oförutsett inträffar, säger inventeraren Roger Kempainen.

Foto: Bertil Sundqvist

ARJEPLOG2014-08-25 23:00

Flera grupper av hundförare har sökt av fjällvärlden för att få en uppfattning av hur mycket ripor det blir i år. Resultatet av inventeringen är lovande.

– Det är ingen tvekan om att föryngringen har gått bra i år. Det är inte ett absolut toppår men det är betydligt bättre än det varit de senaste åren. Nästa år kan bli ett så kallat kronår, säger Roger Kempainen, som har inventerat ripor i Jokkmokkksfjällen.

"Uppgång 2011"

Enligt Kempainen var senaste toppen på ripor kring 2002, 2003 och 2004. Det stödjer forskningstesen att rippopulationen varierar i 10 till 12-årscykler.

– Det var en uppgång 2011 men den kraschade tyvärr när sork och lämmelstammen tvärdog under vårvintern 2012. Då blev både 2012 och 2013 lite sämre även om man såg en uppgång i fjol.

Predatortryck avgörande

Forskningen visar också att det blir extra mycket ripor om det är gott om sork och lämmel som rovdjuren kan äta.

– Då får både ripägg och ripkycklingar vara i fred i större utsträckning, säger Roger Kempainen.

Ripinventering i 20 år

Riptillgången i Norrbotten har inventerats med samma modell sedan 1994. Resultatet från inventeringarna ger ett mått på antal ripor per kvadratkilometer och antal kycklingar per par. Inventeringsmetoden som används kallas Distance Sampling och är en standardiserad metod för att inventera dalripa genom linjetaxering med hjälp av stående fågelhundar. Antal ripor beräknas därefter utifrån en sannolikhet att hitta ripor givet ett visst avstånd från linjen.

Källa: Ripforskning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om