Internationellt julstök på Pangea

Dagarna före dopparedan lägger många sista handen på julstöket. Och trots att det ryms många nationaliteter under ett tak på flyktingboendet Pangea, pågår samma julstök även hos dem.

Många kockar, flera soppor. Ungdomarna på Pangea hjälps åt dagarna innan jul med det sista stöket i köket. Närmast kameran Ahmed Rezai, Hamid Shirzad och Mohammed Reza.

Många kockar, flera soppor. Ungdomarna på Pangea hjälps åt dagarna innan jul med det sista stöket i köket. Närmast kameran Ahmed Rezai, Hamid Shirzad och Mohammed Reza.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2011-12-23 06:00

Det är första dagen på jullovet. Ungdomarna har tagit långa sovmorgnar och gnuggar sömnkusarna ur ögonen halv tolv på förmiddagen. Ett normalt förfarande vid ledighet, det vet alla som varit i tonåren. Men hur vanligt det än kan tyckas vara att koka knäck och lägga in sill, kan det mycket väl vara första gången de här ungdomarna gör något sådant. Hamid Shirzad från Afghanistan till exempel. Han, liksom större delen av ungdomarna på Pangea är muslimer, och det här med svensk julmat verkar förbrylla lika mycket som det roar. Han står med ärmarna uppkavlade vid en skärbräda och tre genomskinliga glasburkar.

Roligt laga mat
- Först lägger du sill i ett lager, sedan morötter och lök i nästa. Och så varvar du, instruerar Inger Westerlund.

Han tycker det är roligt att laga mat, men ser lite tveksam ut till resultatet.

- Vi får väl se om det går att äta, säger han.

- Annars kan man alltid äta kokta ägg, skojar Ahmed Rezai.

Muslimer firar inte jul i vanliga fall, men det här är inte vanliga fall och på Pangea firar man svensk jul. Granen är klädd, porslinstomtarna står på spiselkransen och juldukarna är utrullade. Ur radion i köket skrålar "O helga natt" och på spisen kokar knäcksmeten. Julstämning så det förslår.

Kulturutbyten
- Det är viktigt att ungdomarna får ta del av vår kultur och våra seder och bruk, säger föreståndarinnan Inger Lestander.

- Likväl som vi tar till oss av deras traditioner och matkultur.

Här är det högt i tak, och lika mycket som man firar svenska högtider och äter svensk mat, firar man muslimska högtider och äter mat från många hörn av världen. I köket är det ofta trångt vid middagstid. Ungdomarna och personalen hjälps åt att kocka. Ibland blir det svenskt, ibland persiskt, ibland något annat.

Självklart
kommer tomten
- Det är ju inte alla rätter man testat som man fortsätter laga hemma, om man säger så, säger Lemek Edorsson som jobbar på Pangea.

Det enda som inte kommer att finnas på deras julbord är griskött, annars blir det Janssons, köttbullar, hemgravad och hemrökt lax, inlagd sill och mycket annat.

Och klockan tre är det ju Kalle och efter det är det brukligt att tomten gör ett besök. Eller?

- Naturligtvis! utbrister Lemek Edorsson.

- Det blir julklappar, tomte och hela köret. Man kan ju inte fira jul utan den biten ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om