"Inget samhälle ska behöva uppleva detta"

1981 sa Arjeplogs kommun ja till uranbrytning i Pleutajokk, men frågan delade samhället i två läger. - Det finns många känslor i den här frågan, och jag önskar att inget samhälle ska behöva uppleva det Arjeplog då upplevde, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson.

Frågan om uranbrytning väcker många tankar och känslor. Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog, minns bråket om Pleutajokk 1981, som delade samhället i två läger - för och emot.

Frågan om uranbrytning väcker många tankar och känslor. Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog, minns bråket om Pleutajokk 1981, som delade samhället i två läger - för och emot.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-10-23 06:00
Med röstsiffrorna 16-15 sa kommunfullmäktige i Arjeplog ja till uranbrytning 1981. Britta Flinkfeldt Jansson var 16 år då. Hennes pappa satt som ordförande för kommunfullmäktige, och var en av förespråkarna för uranbrytning.
Splittrade samhället
Frågan splittrade och infekterade hela samhället, och Britta minns hur hennes pappa utsattes för mordhot.
- Jag vet att vi som politiker ska vara rationella och sakliga, men jag vet också att uranbrytning väcker oerhört starka känslor.
Britta Flinkfeldt Jansson förutsätter att kommunfullmäktige får frågan på sitt bord för ny prövning, om uranbrytning blir aktuell i Arjeplogs kommun. Men hon har själv inte bestämt sig för vilket ben hon ska stå på.
- Nej, jag står på bägge benen. I det ena benet finns tankarna om arbetstillfällen som vi behöver, och om att vi borde kunna känna oss trygga med all gruvnäring som klarar vår hårda miljölagstiftning. Men i det andra benet finns känslorna och minnena av hur samhället delades.
Sa ja
Det var socialdemokraterna och folkpartiet som sa ja till uranbrytning 1981. Alf Sundström, fp och vice ordförande i kommunstyrelsen, har ingen aning om hur folkpartiet ställer sig till frågan i dagsläget.
- Den frågan finns inte alls på vår agenda. Personligen så tror jag att en fråga om uranbrytning i Arjeplogs kommun ligger väldigt långt borta, men om den kommer anser jag att vi ska ha en kommunal folkomröstning, säger han.
Svallande känslor
Alf Sundström var inte själv politiskt aktiv i början av 1980-talet, men liksom Britta Flinkfeldt Jansson minns han känslorna som svallade.
- Debatten var djävulskt uppslitande, och att nämna orden uranbrytning och Pleutajokk väcker fortfarande heta känslor hos de som minns hur det var.
För ett år sedan behandlade kommunfullmäktige i Arvidsjaur ett förslag om att kommunens Agenda21 skulle innehålla ett förbud mot uranbrytning. Efter votering, och med minsta möjliga marginal, röstsiffrorna 13-13 och ordförandens utslagsröst, avslogs förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om