Erik Levén, köpledare på Sveaskog, förklarar att när skog ska avverkas lägger markägaren ut den till försäljning. Det är också markägaren som bestämmer avverkningsmetod. Skogen på Storön ägs till största delen av Arjeplogs allmänning.
– I det här fallet har Sveaskog köpt skogen på uppdrag av Setra i Malå som vill åt det fina timmer som finns på Storön, säger Erik Levén.
Vad är det för typ av skog?
– Det är normal produktionsskog med en hög andel timmer.
Erik Levén minns avverkningarna 2008/2009. Han jobbade då med isvägen till och från ön.
Tommy Olsson som företrädde lokalbefolkningen uttryckte: "Det finns snart ingen skog kvar där, för oss som bor i trakterna är det en katastrof det som sker. Konsekvenserna slår hårt mot de som bor i området, även mot turismen och djurlivet där".
Vid den avverkningen togs särskild hänsyn till en tjäderspelsplats och en skogsdunge lämnades orörd.
Har någon särskilda hänsyn tagits den här gången?
– Inte som jag känner till. Markägaren markerar ut vad som ska avverkas efter att först ha kontrollerat att det inte finns några särskilda naturvärden där som ska skyddas. Det ska också samordnas med rennäringen så att en avverkning inte påverkar den. Sveaskog gör därefter egna interna kontroller så att markägaren gjort rätt och i det här fallet har de det, säger Erik Levén.
Vad säger du om protesterna som varit?
– Skog och mark väcker känslor. Så är det. Det var turbulent då. Den här gången har jag inte tagit del av några synpunkter.