Första gången Arjeplogs kommun bjuder in till skoldialog var intresset svalt; ungefär lika många föräldrar som lärare dök upp. Tillsammans utgjorde de en församling på ungefär 20 huvuden. Synd på 120 extremt intressanta och informativa minuter.
Skolchefen Malin Westling gav en klar bild över hur Arjeplog står sig nationellt när det kommer till skolresultaten och förklarade hur man följer upp och lär sig av statistiken.
– Det är otroligt hjälpfullt att kunna se tendenser som i sin tur väcker diskussion. Varför såg det ut så här? Hur gör vi för att bli bättre?
Digitalisering
Westling blickade också framåt. Vilka utmaningar står skolorna i Sverige inför?
– Det har hänt otroligt mycket i skolorna de senaste 50 åren. Vad kommer att hända de kommande 50 åren?
De definitiva svaren på de frågorna finns kanske inte, men tendenserna pekar enligt Westling mot en digitalisering. Digital kompetens kan komma att bli föremål för betygssättning, en del lärande flyttas ut på webben i form av fjärrundervisning, nationella prov kan komma att digitaliseras.
Som exempel på hur Arjeplogs skolor faktiskt redan anammar datorer i undervisningen redan i lågstadiet, berättade lågstadieläraren Ingela Brännström om hur hon med datorn som komplement lär ut läsning och skrivning.
– Det är ett jätteroligt sätt att arbeta på, och det märks att barnen gillar det.
Nästa dialogmöte planerar man att hålla mot vårkanten. Då får alla som fick förhinder en ny chans.