Hur ska morgondagens äldrevård se ut?

Prognosen är dyster; Arjeplogs kommun blir äldre och äldre och tappar hela tiden i befolkningsmängd. En av de stora frågorna som politikerna har att tampas med är hur morgondagens äldrevård ska se ut. Man är överens om att något måste ske, men tankarna går isär när det kommer till vad man ska prioritera.

Fler fysiska byggnader för äldrevård? Eller samlokalisering? Ett annat alternativ är att köpa landstingets hälsocentral. Den här frågan kan blir avgörande i valet i Arjeplog.?Foto: 
SofiE Abrahamsson

Fler fysiska byggnader för äldrevård? Eller samlokalisering? Ett annat alternativ är att köpa landstingets hälsocentral. Den här frågan kan blir avgörande i valet i Arjeplog.?Foto: SofiE Abrahamsson

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2014-09-03 15:30

Befolkningssiffran i Arjeplog sjönk under förra året för första gången på väldigt länge under 3000-strecket. Fram tills 2040 syns ingen ljusning i prognosen heller: fortsätter det i samma takt kommer Arjeplog att ha 200 personer färre i kommunen än i dagsläget.

Och de blir äldre. Andelen av befolkningen som är 65 år eller äldre väntas öka från dagens 26,8 procent till 30,6 procent år 2040.

Samtidigt har socialnämnden i Arjeplog gått back miljonbelopp varje år. Socialutskottets ordförande, tillika kommunstyrelsens vice ordförande Leif Rönnqvist (S), sätter fingret på problemet.

”Största utmaningen”

– Den största utmaningen vi har är det ekonomiska läget till att börja med. Och för att få bukt med de problemen har det tillsatts en utredning för att gå igenom Arjeplogs äldrevård. Inte förrän den är klar har vi svar på vad vi ska göra konkret för att komma på fötter igen, säger han.

Fler och fler äldre

Han identifierar också den åldrande befolkningen som en stor utmaning. Arje­plog får fler och fler äldre, medan den yngre delen av befolkningen tenderar att flytta från kommunen.

– Det är ett dilemma. Vi vill förstås ha Sveriges bästa äldrevård i Arjeplog, frågan är hur vi når dit.

Samlokalisera?

Frågan om äldrevården har diskuterats politiskt i många år, och det som det nu har kokats ned till är dels hur man ska behandla administrationen och personalsituationen på de tre delarna av äldreomsorgen – Vaukagåren/Tallbacken, hemtjänsten och sjukhemmet – och dels hur man ska hantera lokalfrågan: Ska Arje­plog ha flera fysiska byggnader för äldrevård, eller blir det mer kostnadseffektivt att samlokalisera?

Avgörande fråga

Nästa fråga blir då: Ska man bygga nytt eller ska man bygga ut befintliga lokaler?

Ett alternativ är också att köpa lös hälsocentralen i Arje­plog som ägs av landstinget, där sjukhemmet i dag huserar.

Det finns med andra ord ingen självklar lösning på problemet, och partiernas tankar går isär när det kommer till hur Arje­plogs äldrevård blir billigast och bäst för alla parter.

Kanske är det just den frågan som blir avgörande för hur du väljer i höst?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om