Trottoarkanter och övergångsställen, entréer till butiker, restauranger med flera byggnader. Exempel på saker som handikapp- och pensionärsrådets ledamöter Eva Forsmark, DHR, Jan-Ove Nilsson, PRO, och Sven Hällerstrand, Röda Korset/föreningen HjärtLung, visade på och diskuterade med Mats Abrahamsson och John Sundström.
Att det kan vara svårt för till till exempel en rullstolsburen person att besöka flera av lokalerna i centrum fick Mats och John uppleva i handling och praktik, handikapprådet hade nämligen ställt en rullstol till deras förfogande. En nyttig erfarenhet tyckte de två efteråt.
– Man kan kanske inte föreställa sig vilka problem det är för en handikappad, den som är frisk ser inte problemen, säger John Sundström.
Eva Forsmark pekade på flera sådana problem under tillgänglighetsvandringen.
Höga trottoarkanter vid parkeringsplatser för handikappade gör det svårt för den som har rullstol att ta sig i och ur en bil, smala trottoarer som inte rymmer en rullstol, trappsteg som måste forceras för att komma in i butiker och andra lokaler. Entréer som saknar dörröppnare, rullstolsramper med kraftig lutning.
– Du ska klara dej själv så länge du kan och vill, men sedan kan man inte göra det på grund av att miljön på samhället tillåter dej inte att gör det, konstaterar Eva.
Mats Abrahamsson noterade de brister och problem som Eva, Sven och Jan-Ove påtalade. Men vad händer sedan?
– När handikapp- och pensionärsrådet har nästa möte, den 18 november, kommer det här upp som en av punkterna och det kommer nog resultera i att det blir en del råd och tips till en del fastighetsägare och till kommunen.
– Vår förhoppning är naturligtvis att vandringen vi har gjort idag ska leda till att det blir förbättringar, säger Jan-Ove Nilsson.