Hundratals arjeplogare på hemvändardagar
Årets hemvändardagar i Arjeplog lockade hem hundratals arjeplogare från olika delar av världen.
Ordförande Kenneth Strömberg i Arjeplogsgruppen, Elsa Andersson i Arjeplogsgruppen, Alf Sundström från kommunstyrelsen, Christina Sundqvist, ansvarig för hemvändardagarna vid Arjeplogs kommun samt Kerstin Jilläng och Margaretha Holmström från Arjeplogsgruppen i Luleå.
Foto:
Hemvändarna hälsades välkommen hem av Alf Sundström, vice ordförande i Arjeplogs kommun, som inledningsvis sa:
- Vi arjeplogare har gott rykte runt om i landet. Vi är kända för att vara duktiga, flitiga och hjälpsamma. Jag har alltid kunnat vara stolt över att vara från Arjeplog.
Arjeplogs kommun har en fantastisk natur med
8 727 fiskrika sjöar som inte så många känner till.
- Vi har en fantastisk natur men vi är dåliga att marknadsföra och nyttja det naturen har att erbjuda, erkände han.
- Dessutom är vi alldeles får få, med våra 3 200 invånare. Vi skulle behöva vara minst tusen fler i kommunen. Om Stockholm hade haft samma befolkningstäthet hade de bara haft 46 invånare.
Tiden i Arjeplog räknas inte före och efter nyår. Den räknas före och efter älgjakten, om man får tro Alf Sundström, som berättade att Arjeplog var mobiltelefontätast i världen för ett par år sedan och ligger fortfarande bland topparna i den statistiken.
Dra folk till kyrkan
Programledare och underhållare var i sedvanlig ordning Bosse Johansson, före detta lokalreporter och politiker i kommunen, som varvade intressant information med roliga historier och skrönor.
- Effektivaste sättet att fylla kyrkan i Arjeplog är att kyrkan tar upp frågan om den blodiga älgjakten bör förbjudas samt kyrkans syn på den blodiga slakten. Då skulle kyrkan snabbt fyllas.
Hemvändarna fick besöka det nya Institutet för subarktisk landskapsforskning som finns i samma lokaler som Silvermuseet i Arjeplog, där man bedriver forskning inom arkelogi och ekologi indelat i kulturlandskap.
- Vi erbjuder en miljö där många olika typer av forskare kan jobba tillsammans inom dessa områden, berättade Greger Hörnberg, nyligen anställd vid institutet, som konstaterade att Arjeplog numera finns på den internationella forskningskartan.
Inlandsisen försvann från området för 10 000 år sedan. Ungefär samtidigt kom de första människorna till bygden.
Första dagen avslutades med en fantastisk buffé.
Rundresa
Andra dagen bestod av en bussresa längs Silvervägen till Jäkkviks kapell, där Stina Wikberg Jonsson informerade om kapellet och dess historia från år 1777 och framåt i tiden, samt Lars Levi Laestadius mångåriga gärningar.
Bussresan fortsatte till Polcirkeln och riksgränsen och samtliga hemvändare fick ett tjusigt polcirkel-certifikat.
Därefter bar det i väg till Tjärnberg där mångsysslaren Hilding Andersson underhöll med dragspel och visade bilder från sitt händelserika liv som flygare i fjällvärlden.
På vägen från riksgränsen berättade programledaren Bosse Johansson ett par roliga historier bland annat en som handlade om dråpligheter med norska chaufförer på väg.
Plötsligt exploderade vänster framdäck på bussen som började kränga och ljudet från fälgar mot asfalten hördes högt.
Som tur var var chauffören både stor och stark och rutinerad. Han lyckades hålla bussen på vägen och fick så småningom stopp på ekipaget.
- Vi ska nog aldrig mer kommentera norska chaufförer på våra bussresor, var det någon som sa medan chauffören Ottar Hansen med norskt ursprung bytte däck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!