Hundar och ägare peppades i lydnad

Vad vill jag med min hund? Vad vill jag att ett kommando ska betyda?
Ann-Christine Wallner-Hoppe från Piteå Brukshundsklubb höll i en ”pepp-helg för lydnadsintresserade” i Arjeplog och poängterade vikten av att hundägaren vet vad han/hon vill med sin hund.

Ann-Christine Wallner Hoppe ger tips till Jeanette Marklund. Åhörarna lyssnar ivrigt.

Ann-Christine Wallner Hoppe ger tips till Jeanette Marklund. Åhörarna lyssnar ivrigt.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2014-03-31 09:30

– Kommandot ”Hit” kan ju betyda att hunden ska komma, eller att hunden ska springa tillbaks fort till mig och sitta fot. Bestäm vad ”hit” betyder när du lär hunden, sa Wallner-Hoppe.

Sju medlemmar i Arjeplogs brukshundsklubb deltog. Alla med olika ambitioner, från Ida Jonasson som tävlar i lydnad till de som vill lära sig mer.

– Kom ihåg, lär ut en sak i taget och att all inlärning är nylärning.

Belöning

Ann-Christine Wallner-Hoppe tryckte på hur viktigt det är att hunden får ha skoj och att den belönas när den är duktig.

– Hunden tänker ungefär så här vid inlärning: ”Om jag gör det här bra då får jag fortsätta”. Och att bli kopplad efter att ha gjort något bra är inte kul, därför är det viktigt att fortsätta med det som är kul.

Pepp-helgen gick ut från deltagarnas önskemål och Ann-Christine Wallner-Hoppe ägnade sig åt ett ekipage åt gången medan övriga deltagare såg på och lyssnade.

Åsa Lindbergs Molle fick träna på att visa tänderna, Ida Jonassons Santoz fick träna på att hitta rätt doftpinne och Moa Sjöström tränade lydnad med sin Merca, en korsning mellan border collie, laika, pointer och siberian husky.

Peppade hundar och ägare

Efter genomförd övning och genomgång blev Merca lite otålig och började skälla.

– Ett uppmaningsskall, hunden vill göra mer, sa Wallner-Hoppe.

Ida Jonasson var peppad. Jag har tävlat sedan 2009 men de här dagarna har givit mycket, bland annat hur man ska tänka med målbilder och delmål.

Ann-Christine Wallner-Hoppe berättar och förklarar. Hon visar hur hundspråket fungerar och hon inspirerar. Och eleverna tar till sig. Inte en enda fras missas.

Varje söndagskväll tränar brukshundsklubbens medlemmar agility och lydnad i Arjeplogs ridhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om