Ägarna till Silverhatten åtalas för bokföringsbrott

Ägarna till Hotell Silverhatten med flera besöksanläggningar i Arjeplog åtalas för bokföringsbrott och moderbolaget riskerar företagsbot. Enligt Ekobrottsmyndigheten har ägarna upprättat årsredovisningen för sent, vilket de förnekar.

Moderbolaget för Hotell Silverhatten lämnade in årsredovisningen till Bolagsverket över sju månader efter sista datum. (Arkivbild)

Moderbolaget för Hotell Silverhatten lämnade in årsredovisningen till Bolagsverket över sju månader efter sista datum. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist

Arjeplog2024-11-27 03:30

Det var i november 2023 som Ekobrottsmyndigheten fick in en anmälan om bokföringsbrott rörande Commercial Value Recovery Holding AB som via dotterbolaget Hotell Silverhatten AB äger besöksanläggningarna Silverhatten, Kraja och Silver Lodge i Arjeplog.

Av anmälan framgår att bolaget upprättat årsredovisningen för räkenskapsåret 2021/2022 den 27 juli 2023, över sju månader för sent. Även årsredovisningen året före är för sent upprättad, drygt en månad efter föreskriven tid.

"Det är anmärkningsvärt att ett styrelseproffs och en advokat med obeståndsrättslig inriktning inte kan upprätta en årsredovisning i tid," står det i anmälan.

Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning om bokföringsbrott mot hotellkoncernens två ägare som är tungviktare inom sina respektive branscher. Kurt Jofs är styrelseledamot i AB Volvo och har haft ledande befattningar i olika industriföretag, bland annat som vice vd i Ericsson. Advokaten Lars Söderqvist är specialiserad på finansiella frågor och har haft några av Sveriges största konkurser och börsnoterade rekonstruktioner.

Båda ägarnas ombud har argumenterat om att utredningen inte ska gå till åtal, men utan resultat. En stämningsansökan har nu lämnats in till Stockholms tingsrätt.

– Det är kriminaliserat som bokföringsbrott att inte upprätta årsredovisningen i tid, säger kammaråklagare Peter Helsing vid Ekobrottsmyndigheten.

Bokföringsbrott som bedöms som ringa brukar inte åtalas, men eftersom förseningen är längre än sex månader anser Peter Helsing att det rör sig om ett brott av normalgraden.

– Att upprätta en årsredovisning är en del av bokföringsskyldigheten och anledningen till att det är så viktigt är att intressenterna till ett bolag ska kunna se hur det mår. Det handlar om att kreditgivare ska våga låna ut pengar och att leverantör ska våga leverera varor. Det är även viktigt för myndigheterna.

Peter Helsing anser att reglerna borde vara väl kända för bolagets företrädare.

– I det här fallet har Bolagsverket beslutat om förseningsavgifter vid tre tillfällen. Då bör man förstå att nu ringer varningsklockor. 

undefined
När styrelseordförande Kurt Jofs får en tredje förseningsavgift av Bolagsverket kontaktar han företagets redovisningskonsult och delägaren Lars Söderqvist och frågar vad han ska göra. "Betala måste vi väl. Jag vill inte ha en tvångslikvidation", svarar Lars Söderqvist bland annat.

Ägarna har anlitat privata ombud och bland annat begärt ett sammanträde med åklagaren för att bestrida misstanken. Något som åklagaren har nekat även om Kurt Jofs ombud flaggat för att det är av synnerlig vikt eftersom det finns risk att han inte kan behålla sina uppdrag som styrelseledamot i publika storbolag redan vid ett åtal. Även Lars Söderqvist lyfter fram att det skulle skada hans yrkesutövning

– De har framfört sina synpunkter vilket de har rätt till enligt rättegångsbalken. Det förändrar inte min bild, det är därför jag har väckt åtal, säger Peter Helsing.

Av utredningen framgår att årsredovisningen dröjt efter att revisorerna hösten 2022 flaggat för att det behövdes en kontrollbalansräkning då misstanken var att det egna kapitalet understeg hälften av aktiekapitalet. Enligt årsredovisningen är bolaget beroende av verksamheten i dotterbolaget Hotell Silverhatten. Om inte den genererar tillräckligt med intäkter finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.

undefined
Ombudet skriver till Ekobrottsmyndigheten att Kurt Jofs de senaste 30 åren varit styrelseledamot och styrelseordförande i ledande företag i både Sverige och utomlands och att ett erkännande av brott skulle innebära stora skadeverkningar för hans yrkesutövning. "Det rör sig om uppdrag av särskild förtroendekaraktär där Kurt Jofs vandel inte kan ifrågasättas." (Arkivbild)

Enligt aktiebolagslagen kan styrelseledamöter bli personligt betalningsansvariga för bolagets skulder om de vid en misstänkt kapitalbrist inte genast upprättat en kontrollbalansräkning. Själv hävdar ägarna i förundersökningen att beslutet att upprätta en kontrollbalansräkning var felaktigt och lägger hela ansvaret för den försenade årsredovisningen på Ernst and Young som dröjde till juli med att färdigställa arbetet med kontrollbalansräkningen.

Åklagaren konstaterar att det kan få konsekvenser att fortsätta driva verksamheten utan att kontrollbalansräkning upprättats, men anser att upprättande av årsredovisningen går före och att det funnits gott om tid att vidta åtgärder mot den externa revisorn eller anlita annan hjälp.

– Som styrelseledamot är man skyldig att upprätta årsredovisningen i tid och man måste reagera om så inte är fallet, säger Peter Helsing.

Enligt kammaråklagaren ringde ägarnas ombud förra månaden och meddelade att de accepterar ett strafföreläggande. Han utfärdade sedan ett föreläggande med en påföljd om villkorlig dom och 40 dagsböter samt 30 000 kronor i företagsbot. Den godkändes aldrig – i stället skickade ombuden en ny erinran med bilagor där det framgår att de undertecknade årsredovisningen redan i slutet av december 2022, inte som nu den 27 juli 2023.

– De har skickat ett utdrag med en sådan datering, men jag menar att det var en skiss till en årsredovisning. Därefter har revisorerna hört av sig, man har upprättat en kontrollbalansräkning och det har gjorts en justering av en fordran efteråt. Den som är upprättad och inskickad har otvetydigt en datering i juli påföljande år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!