Hornavanskolan siktar framåt

Det var inte många år sedan som barn- och utbildningsnämndens ordförande Rolf Laestander ville lägga ner gymnasieskolan i Arjeplog. Mycket har hänt sedan dess, och hösten 2018 startas ett nytt program.

Vind i seglen. Hornavanskolans rektor Nina Lango tror att det ligger rätt i tiden med ett hotell- och turismprogram. "Vi siktar uppåt och framåt!", säger hon.

Vind i seglen. Hornavanskolans rektor Nina Lango tror att det ligger rätt i tiden med ett hotell- och turismprogram. "Vi siktar uppåt och framåt!", säger hon.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2017-09-28 16:00

Säg den skuta som inte kan vändas! Visst har Hornavanskolan genomgått något av ett stålbad senaste tio åren med sviktande elevunderlag och dålig ekonomi som en följd av det. Förlusten av riksintaget för Bil-, system-, teknikprogrammet kom som en kallsup i en redan ansträngd situation.

– Då var det som att luften gick ur lite, men mycket har hänt sedan dess, säger Nina Lango, rektor på Hornavanskolan.

För att fortsätta med de marina liknelserna kan man nog säga att skolan har vind i seglen igen och hyser hopp om land i horisonten. Lango berättar att nästa satsning är på ett hotell- och turisminriktat program som förhoppningsvis ska kunna möta den stora efterfrågan på personal inom besöksnäringen i Arjeplogs kommun.

– Vi jobbar just nu med att lägga strukturen för hur programmet ska se ut. Tanken är att ha ett samarbete med den lokala näringen där eleverna ska kunna göra praktik.

Faktum är att torsdagen den 28 september är 18 av 29 jobbannonser på Arbetsförmedlingen i Arjeplog riktade mot just hotell och turism. Under 2016 hade kommunen en inresande turism som omsatte 231 miljoner kronor, en ökning med 16 miljoner på ett år. Resultatet var 169 helårssysselsatta. Hotellgäster spenderade 73 miljoner kronor under 2016, en ökning med 68 procent på tio år och var den ekonomiskt viktigaste boendekategorin.

– Det känns rätt i tiden, det finns ett rop från näringen efter arbetskraft och vi hoppas att våra elever ska vara garanterade någon typ av anställning efter avslutade studier. Det är många som redan jobbar extra under högsäsongen med olika sysslor kopplade till biltestnäringen, säger Nina Lango.

Hotell- och turismprogrammet kommer att ha 20 platser som är sökbara redan i vår, och arbetet med marknadsföringen är igång.

– I år tar vi ett nytt grepp vi inte testat tidigare. Det är svårt att nå fram i informationsflödet som finns i dag, och vi har märkt att det sätt vi kommunicerat på tidigare inte når målgruppen. Nu har vi anlitat ett företag som hjälper oss att marknadsföra oss där ungdomarna finns – på sociala medier så som Facebook och Instagram.

Tanken är att utforma linjen så att man kan söka riksintag för den.

– Inriktning på biltestevent och jaktguide är såna exempel på vad som skulle kunna göra oss unika, säger Nina Lango.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!