De preliminära siffrorna för ansökningarna till landets gymnasieskolor har börjat trilla in. För Arjeplogs del ser läget ansträngt ut: av de 20 niondeklassare som finns i kommunen har endast sex sökt till program på Hornavanskolan. Merparten söker sig mot kuststäderna, men en elev har Strängnäs i sikte och en annan vill till Åre. Den totala ansökningssiffran till Hornavanskolan landar på 19 elever, varav 11 har Arjeplog som förstahandsval.
Buns ordförande Rolf Laestander vill inte kommentera uppgiften om att arbetsutskottet ska ha föreslagit Bun att inte ta in några förstaårselever till höstterminen 2013.
- Vi har uppenbarligen en läcka någonstans och av den anledningen väljer jag att inte kommentera. Hur än diskussionen sett ut i utskottet får media och kommuninvånarna vänta till nämndens sammanträde ägt rum.
Skolchefen Monica Westman är inte heller intresserad av att lämna några kommentarer.
- Det är fortfarande ett ärende under hantering, därför avstår jag.
Rektor för Hornavanskolan, Lena Schläger, menar att förslaget kommer som en nyhet för henne och att ingen informerat henne om saken.
- Vad det skulle innebära för skolan vill jag inte spekulera i nu. Det är politikerna som fattar besluten och de är dem jag ska förhålla mig till.
Ekonomiska bekymmer
Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson har själv inte suttit med under diskussionerna i utskottet, men säger så här:
- Generellt är det så att gymnasieskolan lider av ekonomiska bekymmer i besparingstider och vi ser över hur vi kan göra den mer kostnadseffektiv. Tidigare har vi haft fler externa elever som gett intäkter, men minskat elevunderlag och större programutbud nationellt gör att de är betydligt färre just nu. Budgetberedningen har gett nämnden i uppdrag att se över ekonomin och komma med förslag till kostnadsanpassningar, och vad jag förstår så är det det arbetet som satt igång nu.
Hon menar att detta skulle vara ett förslag av flera som måste tas i beaktning, men vill inte se det som något steg i en eventuell nedläggning.
- Jag ser det hellre som ett steg i att kunna behålla gymnasieskolan. Nedläggning ligger allra sist på listan av alternativ till lösningar.