Hornavanskolan hotas av nedläggning

Kommunstyrelsen i Arjeplog föreslår nollintag på Hornavanskolan hösten 2021. Om förslaget går igenom kan gymnasieskolan i Arjeplog komma att avvecklas.

Hornavanskolan riskerar att läggas ner på sikt. Förslaget är att införa nollintag hösten 2021.

Hornavanskolan riskerar att läggas ner på sikt. Förslaget är att införa nollintag hösten 2021.

Foto: Jens Ökvist

Arjeplog2020-10-13 12:05

Kommunstyrelsen har gett utbildningschefen i uppdrag att bereda en omställning av Hornavanskolan. Det handlar om nollintag på gymnasieskolan till hösten och att elever i stället erbjuds utbildning i samverkan med Skellefteå och Arvidsjaur. 

Hornavanskolan har länge haft klasser med få elever. I dag läser två tredjedelar av Arjeplogs elever på annan ort. En omstrukturering har varit på gång i omgångar, enligt Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun.

– Hornavanskolan är en liten gymnasieskola som när den var som störst hade 250 elever och nu är det snarare 85 elever, säger han.

Kostnaden per elev blir hög.

– Vi har landets tredje högsta kostnad per elev. Vi räknar med en överkostnad på drygt tio miljoner kronor per år, säger Westerlund.

Totalt kostar gymnasieutbildningen kommunen drygt 22 miljoner kronor.

Westerlund säger att det varit en gradvis nedgång i antalet elever.

– Frågan har varit på tapeten förut, hur liten kan en skola bli och fortfarande vara ekonomisk hållbar, säger han.

Har man kommit till den gränsen?

– Den politiska samsynen är att kostnaden för gymnasieutbildningen måste ner och det går inte längre att osthyvla bort bland tjänsterna på skolan utan det krävs en strukturell förändring.

Förslaget ska upp för beslut i kommunfullmäktige. Om förslaget går igenom rör det sig enligt Westerlund om en gradvis avveckling av skolan men elever som redan påbörjat studier får gå klart.

Utbildningsalternativ ska finnas.

– Vi har länge sökt en modell som ger en balans mellan tillgång till gymnasieutbildning på orten och en hållbar ekonomi. Målet är att fler av våra ungdomar ska ha möjlighet att bo kvar hemma och ha tillgång till ett större utbud av program och inriktningar än i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Från höstterminen 2021 erbjuder Skellefteå kommun elever i Arjeplog, Malå, Norsjö och Sorsele att välja mellan fyra studieförberedande program med elva olika inriktningar. Via fjärrundervisning läser eleverna på plats i hemkommunerna år ett medan år två och tre är i Skellefteå. Från hösten 2022 vill kommunen via samarbetet även erbjuda elever möjlighet att studera lärlingsprogram på heltid i Arjeplog alla tre år.

I Arvidsjaurs kommun finns studieförberedande program och yrkesprogram med platsförlagd utbildning samt möjlighet till dagspendling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!