Beskedet som tidigare beskrivits av barn- och ungdomsnämndens chef Monica Westman som ett ödesbesked, visade sig vara positivt. Hornavanskolans ansökan om riksintag fick visserligen ett avslag på bilbesiktningsdelen, men kommunalrådet är ändå lättad.
- Det här handlar om överlevnad för vår gymnasieskola, men i det långa loppet också för vår kommun. Trycket lättar betydligt nu när vi vet att elevantalet kommer att öka.
23 elever
23 elever kommer redan under nästa höst att kunna få varsin plats på Hornavanskolan. Bil-, system- och teknikprogrammets (BST) framtid är ännu osäker.
- Vi ska ha ett möte under veckan och resonera hur vi ska göra. Skolan är för dyr som den är just nu, men känner vi att BST kan vara kvar utan att kosta mer än det smakar finns det ju ingen anledning för oss att ta bort den bara för att.
Tanken med den nya linjen är att man ska ha ett nära samarbete med de lokala företagen. Istället för att skolan ska bygga dyra garage och köpa in utrustning som blir omodern väldigt snabbt, ska alltså eleverna bland annat vistas på någon av testanläggningarna runt om i kommunen och nyttja deras garage.
- Det är en yrkesförberedande utbildning som vi hoppas kan komma att mynna ut i arbete på orten framöver, säger Flinkfeldt Jansson.
Det här godkännandet från Skolverket betyder dock inte att man gett upp tanken på en riksrekryterande linje mot bilbesiktning som man fick avslag på.
- Avslaget kom som en överraskning för oss, vi kan inte förstå varför det blev ett nej. Vi har plats för fler elever och kommer att skriva nya ansökningar.