Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit så kommer inte Svevia att ploga privata vägar i Arjeplog kommande vinter. Privatpersoner, turistentreprenörer och stugägare står helt utan hjälp med vinterväghållningen. Nu har det gått några veckor och någon lösning på problemet finns ännu inte.
För Geir Westerlund, Vuonatjvikens stugby och ordförande för Riebnesvägens samfällighet, har det sett hoppfullt ut. Han berättar att de haft möjlighet att få den 2,3 mil långa vägen plogad. En åkare från Arvidsjaur skulle ställa en plogbil i närområdet och ploga åt åtta samfälligheter.
Men när offerten från åkaren kom häromdagen grusades hoppet.
– Inget ont om åkaren men offerten på 8 750 kronor per plogsväng är för hög, samfälligheterna har inte råd och tömmer hela kassan om vi tar offerten. Problemet är de enorma transportsträckorna, det är så långt att åka runt. Jag vet inte hur vi ska lösa det här så vi är tillbaka på ruta ett, säger han.
Vägen byggdes på 70-talet när ett vattenkraftverk, som numera ägs av Skellefteå kraft, byggdes i Riebnesluspen. Riebnesvägens samfällighet vill att vägen ska klassas som allmän väg.
– Vi är i beredskapsläge i Sverige och så har vi en väg till ett kraftverk som inte ska vara plogad. Kommunen och Skellefteå kraft borde visa sina muskler och sätta ner foten. Det är fel att privatpersoner ska lösa det här problemet som staten skulle ha löst för länge sedan, säger Geir Westerlund.
Frans Helamb, Vuoggatjålme turistanläggning, är en av de som bor längst bort, tio mil från Arjeplog varifrån plogbilar utgår. Snön har börjat komma och han ser ingen annan utväg än att köpa egen plogningsutrustning.
– Svevia vill bidra och Trafikverket vill bidra så jag hoppas att de hittar någon gemensam lösning, men törs man lita på det?, säger han.
Frans Helamb räknar med att tvingas köpa in redskap för hundratusentals kronor till sin traktor.
– Det är inte så att plogblad och andra tillbehör ligger på lager heller hos försäljarna, det är leveranstider. Sen kanske vi måste anställa personal. Det går inte att vänta och hoppas att det löser sig och så sitter man där i december.
Han tycker att det är illa skött att alla blivit informerade väldigt sent om en så stor förändring.
– Ingen har tänkt på oss. Vi informerades i sista sekunden och problemet är egentligen att det här inte är någons ansvar, de skjuter över ansvaret på varandra. Men om vägen är oplogad och barnen inte kommer till skolan får jag en orosanmälan, säger Frans Helamb.