Höjda avgifter upprör företagare
Kritik. Intäkterna för matservering i Vuoggatjålme stugby uppgick till totalt 12 000 kronor under fjolåret. Nu vill Arjeplogs kommun ha 5 052 kronor för att utföra livsmedelskontroll i verksamheten.- Vi har inget utrymme för sådana här pålagor, vi måste sluta med matservering, konstaterar Monica Helamb.
En bedömning av hur mycket tid som behövs för livsmedelskontroll har gjorts, och redovisats i brev från Miljö- och byggservicekontoret till näringsidkarna.
För Vuoggatjålmes del bedöms behovet uppgå till 8 timmar per år. Kommunfullmäktige har fastställt en taxa på 743 kronor per timme, men om verksamheten bedrivs mindre än sex månader per år minskas kontrolltiden med 15 %.
I Vuoggatjålme bedrivs matservering i liten omfattning.
- Det handlar bara om slutna sällskap, vid enstaka tillfällen, säger Monica Helamb. Vi är inte intresserade av kontinuerlig matservering, och om vi inte kan få avgiften reducerad måste vi sluta med den här servicen helt och hållet. Avgiften är orimlig för små företag.
Håkan Ederlöv, Galtis AB, instämmer i Monica Helambs åsikter om att avgiften är orimlig. Även Galtis AB bedöms behöva åtta timmars kontrolltid, under de 70 dagar per år skidanläggningen är öppen.
- För oss innebär det en avgift på 72 kronor per öppetdag, och en timmes tillsyn var tionde dag, säger Håkan Ederlöv. Vi har bedrivit matservering i över trettio år, vi har ett godkänt egenkontrollprogram och ingen har blivit sjuk av vår mat. Sedan 1974 har tre kontroller gjorts här, så jag förstår inte bedömningen att vi nu plötsligt behöver åtta timmars kontrolltid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!