Högst sjukfrånvaro i Arjeplog

Sjukast i länet och en procent över riksmedel. Arjeplog kommun tampas med mörka siffror gällande sjukfrånvaron, såväl när det gäller den korta som långtidssjukskrivningarna.

Positiv. Arjeplogs kommunchef Peter Andersson ser ljust på framtiden trots dystra siffror.

Positiv. Arjeplogs kommunchef Peter Andersson ser ljust på framtiden trots dystra siffror.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2017-06-02 08:26

I en revisionsrapport gällande sjukfrånvaron bland kommunanställda i Arjeplog, pekar grafen stadigt uppåt från där den börjar, 2010, med nästan en procent varje år fram till 2015 där man verkar nå en kulmen på 9,1 procents frånvaro, totalt räknat. Sedan vänder det nedåt. SKL:s senaste siffra säger 8,2 i total sjukfrånvaro under 2016, men det är fortfarande en procent över riksmedel. Vad gäller de långtidssjukskrivna ser det inte mycket ljusare ut, riksmedel på 48,6 procent, Arjeplog på 55,4 som ger en andra plats i länet strax efter Piteå på 60,2 procent.

Och revisorernas omdöme därefter:

"Vår granskning visar att arbetet endast i begränsad utsträckning bedrivs på en ändamålsenligt sätt. Den interna kontrollen inom området bedöms vara bristfällig, däremot sker sker arbetet till övervägande del på ett från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt."

Kommunchefen Peter Andersson kan inte svara på varför det ser ut som det gör i dag, men säger att det pågår ett arbete för att få bukt med problemet.

– Vi bytte företagshälsovård i fjol och jobbar med en omorganisation av verksamheterna. Något som vi inte hunnit börja se resultaten av riktigt ännu. Fokus har legat på att gå igenom långstidssjukskrivningarna, där visade det sig att det legat kvar en del i flera år som av olika anledningar inte kommer komma tillbaka till jobb hos oss. De har räknats med i statistiken och där sjönk siffrorna dramatiskt direkt. Vad värre är, är att vi ser att korttidssjukskrivningarna har ökat, oklart varför.

Vad händer nu?

– En del av våra dokument är föråldrade och måste revideras, men vi måste ta en sak i taget. Först omorganisation, sedan dokumenten som beskriver vem som ansvarar för vad. Det ska vara planer och policys som inte bara blir hyllvärmare utan faktiskt har förankring i verksamheterna. Vem som ansvarar för vad, och hur.

Han ser trots de mörka siffrorna ljust på framtiden.

– Jag tror vi jobbar åt rätt håll, men det är inte lätt. Dessutom blir vi väldigt känsliga i statistiken när det handlar om så få människor. Det räcker med att en person kliver över från korttidssjukskrivning till lång, då ökar procentandelarna rejält. I Arjeplog handlar det mellan tummen och pekfingret om cirka 30 personer som är långtidssjukskrivna i dag, säger Peter Andersson.

Sjukfrånvaro i Norrbotten

Siffrorna avser sjukfrånvaron bland kommunanställda 2016. Den första siffran anger den totala sjukfrånvaron i procent, den andra anger hur hög andel i procent som är långtidssjukskrivning på minst 60 dagar.

Arvidsjaur

Totalt sjukfrånvaro %: 6,6Långtidssjukskrivning: 43,0

Arjeplog

Totalt sjukfrånvaro %: 8,2

Långtidssjukskrivning: 55,4

Älvsbyn

Totalt sjukfrånvaro %: 6,4

Långtidssjukskrivning: 58,2

Piteå

Totalt sjukfrånvaro %: 7,3

Långtidssjukskrivning: 60,2

Luleå

Totalt sjukfrånvaro %: 7,0Långtidssjukskrivning: 41,3

Boden

Totalt sjukfrånvaro %: 6,4Långtidssjukskrivning: 39,1

Jokkmokk

Totalt sjukfrånvaro %: 5,8Långtidssjukskrivning: 22,9

Överkalix

Totalt sjukfrånvaro %: 6,7Långtidssjukskrivning: 44,2

Kalix

Totalt sjukfrånvaro %: 6,3Långtidssjukskrivning: 55,0

Övertorneå

Totalt sjukfrånvaro %: 6,1Långtidssjukskrivning: 39,1

Pajala

Totalt sjukfrånvaro %: 5,7Långtidssjukskrivning: 41,3

Gällivare

Totalt sjukfrånvaro %: 7,5Långtidssjukskrivning: 37,2

Haparanda

Totalt sjukfrånvaro %: 5,5Långtidssjukskrivning: 41,3

Kiruna

Totalt sjukfrånvaro %: 6,0Långtidssjukskrivning: 46,2

Norrbottens län

Totalt sjukfrånvaro %: 6,7Långtidssjukskrivning: 45,7

Källa: www.skl.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om